Možemo uraditi zamišljeno

DEBLOKADA

Britanski ambasador pozvao silovane Bošnjakinje da pruže ruku pomirenja svojim silovateljima

U organizaciji Udruženja žrtava rata “Foča 1992-1995“ 18.6.2023. godine u Foči je obilježen Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja nad ženama u ratu. Ispred Sportske sale „Partizan“, koja je tokom rata bila pretvorena u logor, priređen je prigodan program, a još jedanput je upućen zahtjev da odgovorni za zločine budu procesuirani, a mjesta masovnog stradanja i torture na civilima adekvatno obilježena, javlja Anadolija.

Prisutan je bio i britanski amabsador u BiH Julian Reilly. Ovaj lijepi čin, davanje podrške žrtvama sekusalnog nasilja u ratu, zasjenila je ambasadorova objava na Twitteru. Naime, on je pozvao žene koje su žrtve seksualnog nasilja u BiH da pruže ruku pomirenja svojim silovateljima.

“Danas se sjećamo žrtava i preživjelih ratnih zločina u Foči, posebno žrtava seksualnog nasilja. Naše misli su s njima i njihovim porodicama. Pomirenje je važno u post-konfliktnim društvima, poput BiH, kako bi im se pomoglo da ponovo uspostave i održe mir”, objavio je Reilly.

Samo u Foči je, prema podacima Udruženja, tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu ubijeno 586 žena, a silovano više od 1.000. Među njima su bile i djevojčice od 12 godina. Jasno je da su ove zločine činili srpski agresori a da su žrtve bile Bošnjakinje.