Možemo uraditi zamišljeno

DEBLOKADA

Tegeltija će biti smijenjen zbog ruskih raketa na oranici u Krupi na Uni, tu zapadno od Beča?

Vladimir Putin nedavno je otvoreno priznao svoju bojazan rekavši da Amerikanci u Poljskoj i Rumuniji mogu postaviti sisteme za krstareće rakete i da je to prijetnja po Rusiju. Nisu, ali mogu, jasan je ruski predsjednik.

Milorad Dodik, čovjek sa najviše političke moći u Republici srpskoj, zna da ovaj bh. entitet ima značajne ovlasti, ali ne i one koje mogu geostrateški bitno, prije svega vojno uvesti Rusiju, svjetsku velesilu i najjačeg prijatelja Srbije i RS-a, u Bosnu i Hercegovinu.

Za to je Dodiku prepreka Ustav BiH, tačnije država u kojoj se RS nalazi. S obzirom da je dokazano da Tužilaštvo i Sud BiH puštaju da Dodik igrama oko referenduma iz septembra 2016. nesmetano krši Ustav BiH, on je vidljivo okuražen da, čim se ukaže prilika, poigra se i sa skupljom igračkom – otcjepljenjem RS-a. Vjerovatno ni u susret tim događajima, a ni poslije njih, Tužilaštvo i Sud BiH ne bi imali ozbiljniju reakciju s ciljem sprečavanja polovljenja BiH i samostalnosti RS-a.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH može kazniti ovakav nerad dvije spomenute pravosudne instucije, ali ni oni nisu zainteresirani za reakciju. To su već dokazali. Ako ne u drugim aferama u kojima se spominje i nikada ne procesuira Dodik, neko će reći da je prvi čovjek VSTV-a Milan Tegeltija, ali i značajan broj njegovih članova, sigurno zaštitio lidera SNSD-a prilikom pokazne vježbe – Referendum 2016. To nisu otvoreno priznali Amerikanci, EU… ali jesu pokazali. Jasno je da je zapadnjacima cilj da se smijeni Tegeltija. Toliko im je to bitno i hitno pa su u brzini pokušali bilo kako – preko medija koje guraju i novcima i informacijama sa naivnom i oborivom optužbom za uzimanje mita od smiješnih 2.000 KM, iako se znalo da je taj novac uzeo neki drugi službenik koji je zloupotrebljavao poznanstvo sa predsjednikom VSTV-a. Svrgavanje Tegeltije i VSTV-a isto je i što prva domina koja treba nizom reakcija dovesti do padanja mogućnosti za ozbiljniji i opasniji ulazak Rusije u RS. Kraće kazano, zapadu je potreban, ako ne poslušan VSTV i njegov frontmen, onda barem objektivan koji će natjerati Tužilaštvo i Sud BiH da zaustave Dodika kada krene provoditi nelegalne referendume ili bilo koje druge radnje što mogu dovesti do suspendiranja državnih ovlasti u RS-u.

Dok bi se korištenje bonskih ovlasti možda i moglo tretirati kao nametnuta volja i za šta visoki predstavnik nema podršku Rusije, pravosudni procesi su prihvatljiviji načini sankcionisanja Dodika i njegovih pomagača. Na optužbe koje bi bile u smislu da se samo kažnjavanju predstavnici Srba, nije teško odgovoriti i najtvrdokornijim teoretičarima zavjere jer jasno je i takvima da onaj ko krene putem nezavisnosti RS-a mora prekršiti najviše domaće i međunarodne zakonske norme.

U slučaju da Dodik i njegovi istomišljenici prilikom koračanja prema većem nivou samostalnosti, što otvoreno rade, ostanu zaštićeni od Tužilaštva i Suda BiH, a oni od VSTV-a – kao što se do sada dešavalo, RS će biti u poziciji da omogući Rusiji, kao moćnom zaštitiniku Srba, da sa raketnim sistemima dođe, malo južnije, ali ipak duboko u Evropu. Već sada, sa RS-om (kao dijelom države BiH) koji dolazi do 16. istočnog meridijana, što je malo zapadnije i od Beča, Rusija golica Evropu. Dotle su preko najmoćnijeg političara u RS-u doprli sa utjecajem, medijima, novcem, energijom, politikom. Tu Rusi nisu postavili raketne sisteme. Nisu, a mogli bi, ako ne bude zaustavljen Dodik u otimanju državnih ovlasti s kojima će u RS slobodno pozvati i rusku vojnu silu, jasno je zapadnjacima. A na tom putu, čini se, ne mogu mu ništa dok je ovakvog Tužilaštva i Suda BiH i iznad njih VSTV-a i Tegeltije.

Ako je Putin priznao da se boji krstarećih raketa, nema razloga da se njegovih zapadno od Beča ne boji Zapad. Svoj strah Putin je izgovorio i dao mu lokaciju, ovi drugi svoj nisu priznali, ali djelovanjem pokazuju da se on odnosi na BiH. Nije mudrost reći da je i zbog toga izraženo međunarodno insistiranje da BiH preda prvi Godišnji akcioni plan.

Jer ona oranica i livada u Srednjem Buševiću na području Krupe na Uni – što je najzapadnija tačka Putinove miljenice Republike Srpske, bliža je srcu Evrope nego Rumunija i Poljska Moskvi.

DEBLOKADA.COM

Najzapadnija tačka RS-a zapadno je od centra Beča

(Spomenuti i prikazani mikrolokaliteti u BiH uzeti su kao geografski pojmovi koji simbolično pokazuju dokle se proteže ruski utjecaj u Evropi preko RS-a te se ne treba bukvalno shvatiti da postoji namjera postavljanja raketnih sistema na njima).