Šta je rasplakalo bosanskog Ramba? Nura je sama, dala je četiri šehida

Direktor Ureda za hadždž i umru Nezim Halilović Muderris ove godine upoznao je Nuru Bajramović iz Srebrenice. Detalje njene tragične sudbine i njihovog susreta podijelio je na društvenim mrežama. Kao što Nurina tragedija nije poznata etabliranim i dobro plaćenim udruženjima za zaštitu prava žena, tako ni ovaj susret u Mekki nije interesantan medijskoj javnosti u BiH. Evo šta je ratni i poratni heroj napisao o Nuri:

Hadžinica Nura, poželjela je puno svoje Bajramoviće, svoju Srebrenicu i svoju domovinu, jer tamo u Potočarima su njena dva sina šehida i suprug šehid, ali na poznatoj lokaciji je i njen treći sin šehid Alija, pa je nekako rahatnija kada zna da su oni tu, u njenoj blizini i da je njihove plemenite duše zijarete i na javi i snu. Ona priča sa njima danima i heftama dok se neko ne sjeti da je zijareti. Kažem joj: “Hadžinice, ti si moja Žepka, pa moremo li se uslikati nas dvoje?”. Reče: “E vala, red bi bio!”. Nakon što se uslikasmo pogledah u njeno nurli lice, a ona uzdahnu i reče: “Sama sam. Nemam nikoga živa. Išla sam kroz šume sa djecom i oteše mi četnici dva sina i zaklaše na dva mjesta… Ali svi ste vi moji. I svako ko me obiđe je moje dijete!”. Umjesto da njoj poteku suze, potekoše moje, i ne rekoh joj ama baš ništa.

Htjedoh joj ponijeti ručnu torbu do autobusa, ali me preduhitri Mehmedalija ef. Čandić. I hvala mu, jer bi mi bilo neprijatno plakati pred hadžijama, kojima u tom trenutku ne bih mogao objasniti razlog mojih suza. Odoh na drugu stranu, gdje nema ljudi da se mogu rahat isplakati.
Možda su njene suze, ali samo na kratko presušiše, a samo Allah zna kolika je rijeka suza potekla iz njenih očiju koje su ove godine gledale Kabu!

DEBLOKADA.COM

3+