Hadžović vs. Prometej.ba: Šakanović tekstom opravdava gađanje flašom u Skupštini BPK

Nakon teksta “Sjednica burna, mržnja standardna” autora Dine Šakanovića, objavljenog na portalu Prometej.ba, reagirao je novinar iz Sarajeva Danijal Hadžović. Shodno našoj ideji da prostor dajemo stavovima i analizama koje mainstream mediji u BiH zaobilaze, prenosimo Hadžovićevu Facebook objavu:

Skandalozan tekst na ideološkom glasilu YUTEL ljevice u kome se direktno opravdava fizički napad na predsjedavajuću Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Editu Velić. Tekst je potpuni idiotluk iz svakog aspekta:

  1. Autor opravdava nasilje jer tvrdi da je zastupnica Daliborka Milović gađala flašom Editu Velić nakon što ju je vrijeđala na nacionalnoj osnovi. No, Velić nigdje nije spomenula nacionalnost Milović. Autor zaključuje da je to vrijeđanje na nacionalnoj osnovi jer je Velić napisala “da su kakvi drugi uslovi, gađala bi me valjda granatom”. Dakle, autor izvodi zaključak da kad kažeš “gađaj granatom”, misliš Srbin.
  2. Da stvar bude još nebuloznija i urenebesnija, Velić je dotični komentar napisala satima nakon što je napadnuta. Dakle, Prometej.ba opravdava napad zbog navodnog vrijeđanja na nacionalnoj osnovi radi komentara koji je uslijedio nekoliko sati nakon napada. Tako nam Prometej uvodi i svojevrsnu logičku i pravnu revoluciju – sankcija je opravdana unaprijed za djelo koje si počinio nakon izvršenja sankcije. Opravdano je bilo opaliti flašom Editu jer je navodno vrijeđala na nacionalnoj osnovi satima nakon što je pogođena flašom.
  3. Naravno, stvarni motivi uredništva Prometeja leži u činjenici da je Edita Velić članica DF-a. I to je kraj priče, ostatak je samo pokušaj imbecilnog traženja opravdavanja za nasilje nad neistomišljenicima. Za YUTEL ljevicu su to svakako nacionalisti i neprijatelji koje mrze iz dna duše. Ko su nacionalisti određuju oni sami. A kad si “nacionalist”, onda je, kako vidimo, opravdano i da te se udara. Ta, neprijatelj si im i sva sredstva protiv tebe su dozvoljena, zaključuje Hadžović.

0