Bošnjaci se bude u Srebrenici, protestovali zbog četništva vršnjaka njihove djece

U Srebrenici je danas ispred Prve osnovne škole Srebrenica održan mirni protest upozorenja roditelja i djece bošnjačke nacionalnosti, javlja Anadolu Agency.

Veliki broj roditelja i djece je izrazio svoje nezadovoljstvo nakon što su se u javnosti pojavile fotografije učenika koji veličaju četnike u prostorijama škole.

Roditelji bošnjačke djece su predali određene zahtjeve upravi škole, ali i drugim instancama i nadležnim institucijama.

“Roditelji su se okupili da izraze svoje nezadovoljstvo, ne samo povodom posljednjih dešavanja u Srebrenici, nego protiv sistema koji diskriminiše jedan dio djece koja pohađaju ovu školu. Naši zahtjevi su predati rukovodstvu škole i istovremeno će biti poslati na sve relevantne institucije. Tražimo utvrđivanje odgovornosti rukovodstva škole kako je uopće moglo doći do incidenta koji se desio”, kaže predstavnik roditelja bošnjačke djece Mirnes Zahirović.

Roditelji su zatražili formiranje legalnog savjeta roditelja. Upozorili su da čak ni neki roditeljski sastanci nisu održavani.

“Predlažemo rukovodstvu škole da sjednemo za jedan stol, smirimo strasti, razgovaramo i otvorimo dijalog o tome da se u budućnosti slične stvari ne dešavaju, jer to nije garant budućnosti djece ovdje”, kaže Zahirović.

Zahirović kaže da će roditelji čekati sedam dana da vide “hoće li neko nešto poduzeti”.

“Mi smo i ranije pisali. Mi smo sve ovo radili i prošle godine, ali nikakav odgovor nismo dobili. Ovo je naš način da iskažemo svoje nezadovoljstvo, na što imamo pravo”, smatra Zahirović.

Nakon prostesta upozorenja u trajanju od jednog školskog časa, djeca su redovno nastavila sa nastavom.

“Ovo je protest upozorenja koji je trajao 45 minuta, i nakon toga djeca će redovno da idu na nastavu. Djeca ne trebaju da izostaju s nastave. Mi treba da iskoristimo sva legalna sredstva da dođemo do onog što bi trebalo da bude u najboljem interesu djece”, kaže Zahirović.

Damir Peštalić, čija djeca pohađaju Prvu osnovnu školu u Srebrenici, kaže da se nada da će se zahtjevi roditelja bošnjačke djece ispuniti.

“Mi hoćemo da vjerujemo da se neće oglušiti na naše zahtjeve. Nadamo se da će ljudi osjetiti potrebu da sjednemo i razgovaramo, jer naši ciljevi su potpuno iskreni. Želimo da unaprijedimo rad škole, da ona bude lijepa, pristupačna za djecu svih nacionalnosti. Smatram da su to normalni zahtjevi i vjerujem da će nadležene institucije htjeti razgovarati o tome. Ako ne budu htjeli, vidjećemo šta ćemo dalje. Mi želimo da djeca pohađaju nastavu, a naša obaveza kao roditelja je da se borimo za prava djece”, kaže Peštalić.

Direktor Prve osnovne škole Srebrenica Dragi Jovanović smatra da se posljednji događaji politizuju.

“Politika se uvlači u školu. Ovo je uvođenje politike u školu. I roditelji srpske djece su zabrinuti. Djeca su jutros morala proći kroz špalir. Jedan broj djece nije došao. Situacija treba da se smiri. Ako je bio neki problem da vidimo kako da ga riješimo, a ne na ovaj način. Zaista, najveći gubitnici su djeca. Kada do mene dođu zahtjevi roditelja vidjeću o ćemu se radi. Uvijek smo za razgovor i dijalog”, kaže Jovanović.

 

0