Istanbul: U akciji protiv terorističke organizacije FETO uhapšeno 29 osoba

Najmanje 29 osoba uhapšeno je u operaciji u okviru istrage protiv elemenata terorističke organizacije FETO u Turskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

U okviru istrage koju provodi Republičko tužilaštvo u Istanbulu provedena je akcija protiv 35 osumnjičenih osoba koje su se skrivale u kućama i stanovima terorističke organizacije FETO.

Tokom operacija je uhapšeno 29 osoba za koje je utvrđeno da su povezane s FETO-om.

Također, tokom pretrage na ukupno 32 adrese zaplijenjen je veliki broj dokumenata i digitalnih materijala koji su pripadali terorističkoj organizaciji FETO.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turske montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušali procesuirati brojne visoke zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj poginula je 251, a ranjeno oko 2.200 osoba.