Možemo uraditi zamišljeno

KNOCK OUT

Pogledajte kako Hadžikadić po džematima u SAD drži političke govore i dijeli pamflete Platforme

Predsjednik Platforme za progres Mirsad Hadžikadić realizirao je udžbenički poduhvat djelovanja na javnost. Boraveći u Mostaru, Hadžikadić je kritizirao navodnu povezanost dijelova Islamske zajednice sa određenim političkim snagama. Konkretnije, zasmetalo mu je što se poslije džume ispred jedne od mostarskih džamija dijele primjerci magazina Stav a čiji je broj posvećen izborima u tom gradu te što su tekstovi afirmirajući za političku koaliciju “Sve za Mostar” za koju Hadžikadić ističe da je predvodi SDA.

– Vjerske zajednice su pod ogromnim utjecajem određenih političkih organizacija i za to treba da odgovaraju i najviši vrhovi vjerskih organizacija, jer su dozvolili da se tako nešto proda dnevnoj politici. To nije u korist države, a ni u korist vjere, poručio je Hadžikadić.

Na ovo je reagirao urednik Stava Filip Mursel Begović. Okosnica reakcije je tvrdnja koja bi vjerovatno mogla biti eliminatorna za onoga na koga se odnosi. Naime, Begović je ukazao da je Hadžikadić i sam više puta politički djelovao u objektima vjerskih zajednica.

Deblokada donosi i fotografije nekih od ovakvih političkih djelovanjima u džematima. Na lijevom dijelu naše naslovnice možete vidjeti prizor druženja u Chicagu u Bosanskom islamskom kulturnom centru održanog 3.5.2019. godine. Na toj fotografiji su vidljivi leci ove političke organizacije, na stolu pored Hadžikadića. Na desnom dijelu naslovnice je najava druženja sa Hadžikadićem u Islamskom i kulturnom centru “Sabah” u istom gradu koje je održano 4.5.2019. g. I tu je nedvosmisleno naznačeno da je predavanje političkog karaktera što potvrđuje istaknuti logotip Platforme. Naglašavamo da su oba događaja održana u džematima te da su to samo neki od primjera ovakvih djelovanja predsjednika Platforme. Ovo su drastičniji primjeri prodora politike u milje i sferu vjerskog od onog što je on kritikovao u Mostaru. I sam Hadžikadić je rekao da u objektu u Mostaru nije bilo političkog agitovanja, dok je on to otvoreno radio u Sjedinjenim Američkim Državama.

Prenosim reakciju urednika magazina Stav:

S obzirom na javne objede Mirsada Hadžikadića da se u Mostaru vršila politička propaganda u džamijama putem sedmičnika “Stav”, pozivam ga da u narednom broju “Stava” da intervju. Jedno od pitanja koje bi mu kao glavni urednik postavio svakako bi bilo i ono pod kojim je okolnostima pokušao vršiti političku kampanju po američkim džematima u proteklom vremenu. Otkako je formirao svoju stranku Mirsad Hadžikadić održao je niz političkih nastupa u objektima Islamske zajednice u Sjedinjenim Američkim Državama obećavajući organizatorima da će to biti profesorska i nepolitička predavanja. Ti su se skupovi, navodna predavanja, pretvarala u političke govore nakon kojih su prisutnima dijeljeni leci, odnosno pamfleti Plaforme za progres.
Mene zanima čini li to Mirsada Hadžikadića licemjerom po građanskim i sekularnim mjerilima? Nadalje, čini li ga to munafikom prema odredbama časnog islama dok u haremu mostarske džamije obezvrjeđuje jedan medijski doprinos patriotskim snagama koji žele evropski Mostar? Također, hutba poštovanog muftije Dedovića čitala se u svim mostarskim džamijama, a u njoj je muftija eksplicitno pozvao da se “glasa po savjesti”, a ne za bilo koju koaliciju ili stranku. Uostalom, istu je poruku poslao u tematskom broju „Stava“ koji Hadžikadić javno proziva/optužuje. Uz muftiju u „Stavu“ su intervje, izjave i kolumne dali desetine drugih Mostaraca, uglednih i priznatih izvrsnika iz kulturnog, vjerskog, privrednog, sportskog i političkog života grada na Neretvi.
Također, ovom prilikom volio bih istaknuti da je u jednom od tekstova u “Stavu” analitički utvrđeno da Mirsad Hadžikadić ne može ostvariti rezultat koji bi doveo do osvajanja vijećničkih mandata u Mostaru, pa da se time glasovi za njegovu stranku mogu odmah baciti niz Neretvu, od njih niko neće imati koristi, ali će biti nanesena šteta probosanskim strankama okupljenih oko Koalicije za Mostar 2020 i BH bloka Mostar. Nadalje, ustvrdili smo, ovaj put s gledišta morala, da bi patriotski čin Mirsada Hadžikadića bio da ne otežava poziciju Bošnjaka u Mostaru, da ne otežava poziciju liste Koalicije za Mostar 2020. i listu BH bloka koji imaju šanse.
Njegov odgovor “Stavu” je očito došao i srazmjeran je količini patriotizma koji njeguje.