Možemo uraditi zamišljeno

DEBLOKADA

HEROJSTVO KAO INSPIRACIJA! U pripremi igrana TV serija o Operaciji “Tigar”

Jasmin Duraković i Mirsad Ćatić Čuperak aktivno rade na ratnoj igranoj seriji koja će biti zasnovana na istinitom događaju, tačnije na Operaciji “Tigar – sloboda 94”. Već je uveliko spreman scenario o poduhvatu u kojem je u julu 1994. godine komandant 502. viteške brdske brigade Petog Korpusa Hamdija Abdić Tigar nasamario vođu autonomije Fikreta Abdića i njegove saradnike.

Mi možda već deset godina razvijamo tu ideju zajedno sa našim prijateljem Hamdijom Abdićem Tigrom, koji je akter jedne velike priče tokom rata u Krajini. Istraživali smo temu koja je poznata kao Operacija “Tigar” a i događajima koji su joj prethodili s namjerom da uradimo scenarij za jednu ambicioznu igranu TV seriju koja se zove “Tigar”. Došli smo do faze da smo uradili scenarij za tu seriju. To treba da bude ratna akciona serija, nešto što se do sada nije radilo poslije rata. Do sada smo imali uglavnom drame o posljedicama i žrtvama rata. Ova serija treba biti poučna, ali istovremeno i zabavna za publiku, da to mogu ljudi da gledaju kao bilo koju evropsku ili svjetsku igranu seriju ovakvog tipa, izjavio je za Duraković gostujući u programu TV USK.

Ćatić, koji je kao i Duraković režiser i producent na projektu, kaže da su već nekoliko puta bili u Bihaću i ostalim dijelovima Krajine, da su razgovarali sa Tigrom i izviđali autentične lokacije.

– Pregledali smo jako puno materijala koji postoji o svemu tome. Došli smo u poziciju da smo to uspjeli sublimirati i napraviti kvalitetan scenarij po događaju i po akteru. To je veoma specifično. Obično se to zna raditi kada nema nikoga ili po knjigama. Napravili smo kvalitetan scenarij i on ga je pročitao, suglasio se s njim, zadovoljan je onim što smo uradili. Takav koncept i projekat je nešto s čim možemo izaći na tržište. Imamo pregovore sa drugim producentima i koproducentima i projekat je u fazi aplikacije. Očekujemo i tu značajnu podršku. Ako se to ostvari po našim planovima, a vjerujemo da hoće, onda bi vrlo brzo mogli krenuti u samu realizaciju projekta, objasio je Ćatić.

Cilj serije je da se govori o dobijenim bitkama, a Armija RBiH ih je imala mnogo, pogotovo u Krajini te da se pokažu herojstvo i uspjesi. Serija će imati osam epizoda.

DEBLOKADA.COM

Preporučujemo:

Da li bi se digli protesti da je Šerif uz harmoniku održao koncert u Narodnom, kao što je Vrećo ‘sevdisao’ uz trubače?