Možemo uraditi zamišljeno

DEBLOKADA

Da je 1990. Neka, Fahro i Srđan bi ušutkivali Aliju i odustali od odbrane BiH

“Ako zatreba Muslimani će oružjem braniti Bosnu”, rekao je predsjednik Alija Izetbegović 15. septembra 1990. godine na predizbornom skupu Stranke demokratske akcije u Velikoj Kladuši.

Bilo je to vrijeme slično današnjem. Opasnost nad jednim narodom se snažno nadvila. Bilo je potrebno reći tom narodu i onima koji će ga ubrzo napasti, da postoje snage koje će se tome oduprijeti.

Nakon konstantnih poruka o raspadu BiH, uz pojavu “non papera” koji je bio nacrt tih ideja, pojavio se opet predsjednik SDA, ali Alijin sin. Rekao je da će stati pred narod ako bude trebalo. Stigle su brojne kritike na tu izjavu iako je jasno da je ona hipotetička i izazvana jasnim najavama koje same po sebi znače sukobe. Nermin Nikšić, Fahrudin Radončić, Dragan Stevanović, Predrag Kojović, Srđan Mandić i brojni drugi kao da su prihvatili da se prijeti BiH.

Analogno tome, ako je Bakir Izetbegović ovo rekao u sličnim okolnostima koje su bile na početku velikosrpskog pira po bivšoj Jugoslaviji, jasno je da bi nabrojani i ostali kritičari, isto tako, grdili Aliju Izetbegovića.

DEBLOKADA.COM

Mandić opet ponizio Aliju Izetbegovića i pionire borbe za nezavisnost BiH