Možemo uraditi zamišljeno

DEBLOKADA

Da li dr. Osmanagić zaslužuje da ga Dr. Bursać poistovjećuje sa bikom?

Muška verzija Ivane Marić, kolumnista Dragan Bursać, objavio je sočnu uvredu za doktora Semira Osmanagića nakon njegovog gostovanja na Face TV. Iako je bik plemenita životinja, a štala mjesto gdje nema analitike i šupljiranja već mukotrpnog i poštenog rada, neprimjereno je bilo čiji intelekt i djelovanje tako omalovažavati. S obzirom da Bursać nije doktor nauka, iskoristit ćemo prva dva slova njegovog imena kako bi stvorili privid njegove akademske ravnopravnosti sa Osmanagićem:

Razgovarati sa Semirom Osmanagićem o koroni jednako je kao i razgovor sa mojim komšijom Špirom o kvantnoj mehanici. Špiru inače držimo u štali, redovno ga hranimo, izvodimo u šetnju, a ići će i na vašar rasplodnih grla u Puračić i za razliku od Semira nije toliko opasan po dvonožno društvo, napisao je Dr. Bursać i priložio fotografiju bika u štali.

Moglo bi se ovdje analizirati i razgovarati o dr. Osmanagiću, pa tako i o njegovim samopriznanjima po kojima je od postojanja piramida u dolini Bosne, sada došao do toga da tvrdi da je tamo dobar zrak. Mediji su mu i zamjerali što je u Visoko dovodio različite sektaše koji su tamo obavljali okultne performanse. No, da li je za razgovor o virusima dr. Osmanagić baš toliko nepozvan da bi ga Dr. Bursać nazvao bikom? Biografija istraživača i arheologa je nezahvala za nabrajanje, jer je puna podataka o napisanim stručnim radovima i knjigama. Član je najeminentnijih naučnih zajednica, kao što su Ruska akademije prirodnih nauka iz Moskve i Društvo arheologa iz Aleksandrije (Egipat). Autor je osamnaest knjiga o drevnim civilizacijama, megalitnim i piramidalnim lokacijama širom svijeta, objavljenim u SAD, Turskoj, Rusiji, Estoniji, Hrvatskoj, BiH, Španiji, Srbiji, Njemačkoj, Sloveniji, Italiji, Francuskoj, Kuvajtu, Češkoj i Mađarskoj.

Dr. Bursać je zanemario da upravo on daje sebi za pravo da tumači sve i svašta, mimo svog stručnog profila. A ko je Dr. Bursać? Ništa bolji niti lošiji od bilo kojeg online zabavljača. Poput Ramiza Zmaja koji priča viceve, tako Dr. Bursać pravi netačnu kombinaciju tačnih podataka. Akrobatika društvenim činjenicama koja dovodi do lažne slike i zaključaka. Jeftini proizvodi kojima se puk naslađuje, a bez da imaju hranljivu vrijednost. Nisu li djeci lizala najdraža, a ništa ne doprinose njihovom zdravlju i jačanju? Evo primjera:

Koliko sam shvatio mart, april, maj i juni su odgođeni za septembar, jedan je od statusa koji su privukli podršku stotina građana. Ovdje Dr. Bursać želi ismijati mjere koje su u cijelom svijetu pa i u BiH donesene zbog pojave virusa korona. Njegova mentalno-duhovni sustav je u pomjeraju različitih vrsta aktivnosti ugledao priliku da to preslika na kalendar.

– Titovi partizani, iscrpljeni u prvoj godini nakon rata, bez mehanizacije, naoružani lopatama za 7 mjeseci probili tunel Vranduk. Današnji tajkuni i kriminogeni političari nisu ga u stanju sanirati za 3 godine sa najsavremenijim mašinama. Napredak, kažete?, osvrt je Dr. Bursaća iz jula 2019. na radove u tunelu Vranduk. Koliko je ova Bursaćeva pridika utemeljena, najbolje pokazuje odgovor kojeg je dobio od inžinjera sa iskustvom u gradnji i rekonstrukciji tunela iz bh. građevinske kompanije, Amela Ikanovića: Lakše je novi tunel sagraditi nego sanaciju tunela kroz koji prođe u minuti 50 vozila.

Pored svega ovoga, Dr. Bursać se ne libi davati ocjene o temama koje ne poznaje. Još je gore od toga što je u percepciji javnosti u BiH i dijaspori dobio status analitičara i znalca. Onima koji ga cijene, neće smetati ni mnoštvo analitičarskih promašaja, falsificiranih zaključaka, kafanskih teorija lijepo upakovanih i plasiranih na internet.

Možda je najbolji pokazatelj znanja i djelovanja Dr. Bursaća, te publike koju je privukao i odgojio, uvreda koju je ispoljio prema dr. Osmanagiću. Obzirom da se ne mogu shvatiti stručni pojmovi i teme o kojima dr. Osmanagić govori, potrebno je sav taj diskurs konvertovati u ambijent i terminologiju koju Dr. Bursać i njegovi lajkači razumiju, u štalu, a onda dr. Osmanagića poistovijetiti sa jednim od stožernih pojmova tog ambineta, sa bikom.

DEBLOKADA.COM

Tekst je nastao u okviru projekta “Pravo na mišljenje – pravo za sve”.

 

Preporučujemo:

SLUČAJ KLJUČ I BRAVA! Kako je Bursać pokrenuo sapunicu u kojoj je linčovana pokrivena djevojka