Možemo uraditi zamišljeno

NAROD GOVORI

SLUČAJ KLJUČ I BRAVA! Kako je Bursać pokrenuo sapunicu u kojoj je linčovana pokrivena djevojka

„Dakle maloljetnica nosi transparent incestne seksualne aluzije ispod kojeg je potpisan istaknuti teoretičar zavjere. U jednoj fotografiji srednjevjekovlja objašnjeno je sve o tzv. halal povorci“.

Ovo je status kolumniste Dragana Bursaća kojeg prati fotografija djevojke sa hidžabom koja drži transparent na kojem piše „Zna se šta je ključ, a šta brava “ sa potpisanim autor parole, TV voditeljem Mladenom Marićem. Fotografija je nastala na šetnji „Dan tradicionalne porodice“, u Sarajevu 7. septembra 2019.

Fotografija je izazvala mnogo komentara na internetu, ne samo na Bursaćevom Facebook profilu. Znatan broj komentara osuđuje parolu. Nalaze u njoj aluziju na seksualne odnose, a Bursać je vidio i incestnu (pravilno je incestuoznu) konotaciju.

Amra Nagel: Ha, ha. maloljetna? Šta se miješa u nešto što se ne razumije?

Jasmina Omerčić: Ovo je nešto najgore što sam mogla vidjeti a da se dešava upravo kod nas. Ovo je užas. Povraća mi se.

Nedžad Mujkanović: Glupo izmanipulisano dijete. Čega se sve ta vrsta vjernika neće dosjetiti pa i ovih bljuvotina. Užas.

Jovica Letić: Za ovakvu sekstičku idiotriju u ime morala i konzervativnog svjetonazora, autora bi bilo dobro staviti iza brave neke dobre umobolnice i sakriti ključ na duže vrijeme.

Ovo su samo neki od komentara protivnika parole, pokrivene djevojke/djevojčice i poruka zagovornika tradicionalnih muško—ženski odnosa.

Izdvojit ćemo još jedan zanimljiv po svojoj konstrukciji. Aida Hadžimusić je dobro primijetila da se nad djevojkom/djevojčicom provodi linč, ali je pogrešno definirala krivca za to. Napisala je „izložiše dijete javnom linču“ čime je krivicu za iživljavanje nad djevojkom/djevojčicom pripisala organizatorima skupa (ili roditeljima) na kojem se ona pojavila držeći transparent. Hadžimusić je ovom manipulacijom krivicu skoro pa u potpunosti sklonila sa onih koji provode linč. Linč nije diskutabilan, ali njeno pojavljivanje sa parolom jeste, kao da je poručeno ovim komentarom.

Drugačija mišljenja o ovome u suštini imaju pitanje zašto su nepristojni i zgražavajući ključ i brava, kao aluzije na neistospolnost kao prirodni par. Značajan broj građana kritkovao je ovakve kritike jer su sigurni da je u njihovom korijenu netrpeljivost prema drugačijem mišljenju, onom koje dolazi iz vjerskog uklona.

Haris Hadzimujić: Zanimljivo koliko netolerancije, pa čak i otvorene mržnje prema drugačijem mišljenju baš od strane onih koji se ubiše tvrdeći kako su tolerantni.

Amer Suljagić: Upravo si počinio krivično dijelo. Sliku maloljetnog djeteta si iskoristio za reklamiranje svojih stavova, a čisto sumnjam da si dobio dozvolu od roditelja.

Semir Memišević: Sutra (Parada ponosa) će biti sve uredu jer neće biti ništa vezano za islam. Da nije pokrivena ne bi ni ovo bilo interesantno. Allah je nagradio svakim dobrom.

Zanimljivo je što je parola o ključu i bravi naišla na toliko ismijavanja, negodovanja i kritike. Ona to ne zaslužuje svojim kapacitetom jer nema skoro nikakvu vrijednost osim što je naivna i bezazlena aluzija na mušku i žensku spolnost. Neizbježno je zaključiti da se tražio bilo kakav materijal pogodan za upotrebu i opservaciju online grupe nesklone protivnicima povorke ponosa. Pošto nije bilo nereda ili bilo kakvog nedoličnog ponašanja (kako prenose mediji iz BiH), morala se od nečega napraviti sapunica. To dokazuje posljednji dio Bursaćevog statusa „u jednoj fotografiji srednjevjekovlja objašnjeno je sve o tzv. halal povorci“. Vidljivo je da je tražio bilo šta za indukciju. Našao je bezazlenu fotografiju da bi degradirao skup koji zagovara halal princip. Zaboravio je da je teško izjavu Mladena Marića vidjeti kako je nastala isključivo radi zadovoljenja ovog islamskog principa. U tom pravljenju sapunice se uspjelo, mnogo je balončića nastalo od Bursaćevog statusa, ali su to beznačajne, napuhane i prazne forme. Da to nije bila ova parola, bio bi to nešto drugo. Po sadržaju ne previše bitno, ali upečatljivo i iskoristivo za ismijavanje i kritiziranje.

DEBLOKADA.COM