Možemo uraditi zamišljeno

DEBLOKADA

Bošnjaci će davati novac za Lastine proizvode, a da li će Ćorluka njima dati radna mjesta?

Tvornica keksa “Lasta” svečano je otvorena u Čapljini.

– Zadovoljstvo mi je biti ovdje i svjedočiti ovom važnom trenutku, podsjećajući kako je Vlada HNK u ovom sazivu snažno opredijeljena snaženju ekonomskog rasta kroz privlačenje investicija, jačanje konkurentnosti domaće privrede i otvaranje radnih mjesta koja garantuju ostanak naših mladih – poručio je predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenko Herceg.

Istaknuo je kako je, osim novoga ruha, zamaha i radnih mjesta, otvaranje vitalan iskorak u jačanju privrede cijelog kantona, ali i regije.

– Posebno čestitam i zahvaljujem gosp. Petru Ćorluki  i njegovim suradnicima koji su, ogromnim trudom i nesebičnim zalaganjem, podigli ”Lastu” iz pepela. Oni od danas stvaraju nove vrijednosti, oni nam pomažu dati novi zamah točku napretka, oni daju obol i našim nastojanjima da zadržimo mlade porodice na ovim prostorima – ocijenio je premijer HNK.

Za sada nema naznaka da će biti i Bošnjaka među zaposlenima u “Lasti”. Znamo da su u Čapljini zločinci pod okriljem zločinačke tvorevine HZHB ubijali, odvodili u logore i protjerivali hiljade i hiljade autohtonih stanovnika ovih krajeva, Bošnjaka. S druge strane, sigurno je da će Bošnjaci i Bosne i Hercegovine pohititi da kupe proizvode ove tvornice, sluđeno uvjereni da tako pomažu državi, da grade dobrosusjedske odnose i da će ih neko cijeniti zbog širokogrudnosti. Dok Ćorluka na konkrenim primjerima zapošljavanja značajnijeg broja Bošnjaka ne pokaže svoju potreban senzibilitet, ni Bošnjaci ne trebaju njemu davati svoj novac.