TROJKA GUBI KS? U oktobru je Trojka u Vogošći imala duplo više glasova od SDA, sada je obrnuto

Kandidat SDA za načelnika Općine Vogošća Migdad Hasanović pobijedio je kandidata Trojke Adnana Šeraka na prijevremenim izborima. Da li je ovo znakovita pobjeda u općini Kantona Sarajevo?

Ako se analiziraju rezultati u Vogošći iz oktobra 2022. godine, vidi se da su tada SDP, NiP i NS (stanke Trojke) i SBiH, koje su bile suprotstavljene SDA-u, u zbiru imale oko devet hiljada glasova. Tada je SDA dobila oko 3,5 hiljade glasova.

To bi značilo da je na ovim izborima treba pobijediti Trojka, barem duplo u odnosu na SDA. Umjesto toga, SDA je zauzela tu poziciju dvostruko jačeg pobjednika.

Ova analiza, iako relativno pojednostavljena, nedvosmisleno pokazuje omjre snaga i da Trojka gubi podršku u Sarajevu a gdje su se pokazali kao najački politički blok.

Teško je reći šta je bila prevaga da za samo četiri mjeseca Trojka u Vogošći izgubi toliki udio u biračkom tijelu, jer razloga može biti više. Neko će reći da je narod od njih odustao zbog sporazuma sa SNSD-om i HDZ-om u kojem su potpisali da NATO put BiH izostavljen, a neko drugi da je to zbog stavke u kojoj pristaju na promjene Izbornog zakona BiH u skladu sa HDZ-ovom politikom, ili zbog pristajanja na deklaraciju o uvođenju trećeg kanala na javnom RTV servisu. Bit će i onih koji će reći da je narod razočaran zbog izjave Nermina Nikšića kada je državnu imovinu uporedio sa nekom nebitnom njivom. Nekima razlog može biti i zvanična posjeta ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića Banjaluci ili priznanja iz Trojke da se o sudbini naroda i zemlje dogovaraju sa ambasadorima i ostalim predstavnicima međunarodne zajednice. Neki su možda odustali od Trojke jer je SDP SNSD-u isporučio četvrtog delegata u državnom domu naroda. Teško je utvrditi koji su od ovih, ili su moža neki drugi razlozi, ili pak svi oni, razlog za indikativan poraz i jasnu naznaku pada popularnosti Trojke u Sarajevu.

Rezultati u jednoj općini možda i ne bi mogli biti indikacija (ne)popularnosti političkih subjekata, ali je gubitak Vogošće opasan po Trojku jer je ona dio Kantona Sarajevo, Trojkinog uporišta, a posebno ako se naglasi da je kandidat SDA, umjesto da izgubi sa duplo manjim brojem glasova, on ostvario pobjedu upravo sa duplo više glasova u odnosu na protukantidata.