ZLOUPOTREBA? Protesti na pogrešnom mjestu i briga za djecu kroz zabavu i osmjehe

Nakon uznemirujućih scena snimljenih u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, pored brojnih rekacija suosjećanja i zabrinutosti, bilježimo i pojave koje imaju obrise zloupotrebe emotivnog naboja koji je preplavio skoro cijelu BiH.

Grupa LGBTIQ aktivista i ostalih građana, okupila se u srijedu naveče ispred Vijećnice u Sarajevu. Kroz ove proteste traže od nadležnih da reagiraju. Zanimljivo je mjesto njihovog okupljanja – sjedište Uprave Grada Sarajeva koja nema nikakvih dodirnih tačaka sa zavodom Pazarić. Ovo snažno podsjeća na proteste iz 2008. kada je tražena smjena gradonačelnice Sarajeva Semihe Borovac. Ni ova funkcija ni u jednoj tački nije imala veze sa razlozima tih protesta, ubistvom mladića Denisa Mrnjavca. Već tada se znalo da je ova tragedija zlupotrebljena da bi se njome batinao politički suparnik, a to je ljevičarskim organizacijama koje su stajale iza protesta bila tadašnja gradonačelnica iz SDA. I posljednje okupljanje pred Vijećnicom je vjerovatno nastalo kao politički instinkt, ono što se ne može kroz izbore, pokušat će se dobiti kroz zloupotrebu tragedije.

Vjerovatno će biti još pokušaja da se stanje u Pazariću adresira na pogrešne adrese. Upravo je ovo okupljanje ispred sjedišta Grada Sarajeva bitan znak početka tog procesa. Da se ima pravo sumnjati u dobre namjere okupljenih ispred Vijećnice, potvrđuju i prikazi skupa koje prenose mediji iz BiH (foto i video Faktor). U duhu ponašanja na kakvom zabavnom performansu, oni su dobro raspoloženi. Njihova nasmijana lica, kikotanje i šaljive doskočice u momentu dok pokušavaju poslati neku ozbiljnu poruku, kompromituju i njih i razloge njihovog okupljanja. Opravdana je sumnja u to da su oni istinski zabrinuti za stanje djece u Pazariću. Da jesu zabrinuti, ne bi bili nasmijani i dobro raspoloženi.

DEBLOKADA.COM

 

3+