Možemo uraditi zamišljeno

NAROD GOVORI

Zašto je Vojin Mijatović usred Srebrenice relativizirao presude o počiniteljima genocida?

“11. jula 1995. godine ovdje su pojedinci iz mog naroda počinili genocid nad nevinim civilima iz mog naroda”. Ovo je dio izjave koju je 11. jula 2021. g. u Srebrenici dao potpredsjednik SDP-a BiH Vojin Mijatović. Iako je nejasno kako je moguće odjednom biti pripadnik dva naroda, to možemo obrazložiti potrebom da se na poetski način pokaže pijetet prema žrtvama.

Problematičniji dio izjave je onaj u kojem Mijatović tvrdi da su “pojedinci počinili genocid”. Društvene mreže i ovoga puta pune su komentara u kojima se osuđuje ovakva redukcija počinitelja masovnih zločina. Uglavnom se kritike odnose na to da nije tačno da pojedinci mogu provesti genocid.

“To, Vojine, nisu mogli pojedinci uraditi, to je uradio kompletan vrh države zajedno sa narodom koji se nije bunio i dizao svoj glas protiv toga”, komentar je Alena Ćuhare.

“Kakvi ba pojedinci? Nema kuće srpske u Podrinju koja nije dala člana u egzodusu ubijanja. Bolje reci ‘pojedinci nisu učinili’. Ne bacaj nam lug u oči”, jedan je od komentara u kojem se kritikuje potpredsjednik SDP-a.

U komentarima se navode i oni koji nisu učestovali u procesu genocida nad Bošnjacima, ali su ga opravdavali i bodrili, kako tada, tako i danas. Kada spojimo aktivne učesnike i “navijače”, dolazimo do velikog broja i procenta pripadnika srpskog naroda. Drugim riječima, tada se može zaključiti da pojedinci nemaju veze sa genocidom.

Međunarodni, domaći i sudovi u regionu su više puta dokazali da je genocid u Srebrenici djelo sistema u kojem su učestovale civilne i vojne vlasti, te da je ovaj zločin po prirodi, a u konkretnom slučaju se to i potvrdilo, dobro organizovan i sa velikim brojem učesnika u svim njegovim fazama. To isključuje Mijatovićevu tezu o pojedincima. Zbog toga začuđuje i zabrinjava potreba ovog visokopozicioniranog političara SDP-a da, iako ne negira genocid, pokušava reducirati kolektivitet iz kojeg je nastao ovaj zločin te to svesti na pojedinačne počinitelje.

FTV zaposlila Draganu Rajić čiji su otac (poginuo u ratu) i brat pucali na Sarajevo