NIŠTA OD ZAKONA! Inzko priznao da neće ispuniti obećanje

Visoki predstavnik Valentin Inzko izjavio je povodom 26. godišnjice genocida u Srebrenici da se Bosna i Hercegovina potpuno promijenila od 1995. ali da poslijeratni oporavak nije samo sanacija materijalne štete već složen proces. Dodao je da se drugi u ovoj zemlji – mala manjina građana – ne mogu pomaknuti dalje od dugačke sjene koju bacaju mržnja i strah.

– Postoje oni koji i dalje poriču istinu, oni koji insistiraju – uprkos provjerenim i dobro dokumentovanim činjenicama – da se genocid nije dogodio. Ljudi koji poriču činjenice često su potpuno zatvoreni za racionalne argumente. Ipak, njihovo poricanje šteti drugima. Živima i mrtvima oduzima dostojanstvo. Njihovo poricanje krši temeljna načela pravde. Sprječava cijelu zemlju da se oporavi od rana nanesenih unazad jednu generaciju – istakao je Inzko.

Poručio je da je negiranje genocida težak teret koji građani Bosne i Hercegovine ne bi trebali nositi.

– Oni koji se – nakon svih dokaza kojima je dokazano suprotno – i dalje drže monstruozne i iracionalne laži, neće svojom voljom odustati. Zbog toga je u mojoj zemlji negiranje holokausta i drugih nacističkih zločina proglašeno krivičnim djelom. Bosni i Hercegovini je potreban zakon koji kažnjava i sprječava negiranje genocida. Zakon kojim se tretira glorificiranje ratnih zločinaca – smatra Inzko.

Rekao je da takav zakon su trebali i trebaju donijeti predstavnici naroda, jer bi odražavao volju građana BiH – iz svake zajednice – da se jednom zauvijek odvoje od straha i mržnje koji su potakli zločine počinjene devedesetih.

Ovako je Inzko zvanično priznao da neće ispuniti obećanje dato 11. 7. 2019. u Srebrenici:

“Zalagat ću se da se u Parlamentu BiH donese zakon o negiranju genocida. Iduće godine ćemo sigurno imati takav zakon na 25. godišnjicu genocida.”