Možemo uraditi zamišljeno

REGISTAR

NIJE ŽUTE BANKE UZELA! Gordana Tadić izbacila Jerku Doku (HDZ) iz predmeta, umetnula Vikića i Pušinu

Sud Bosne i Hercegovine je prvostepenom presudom oslobodio bivšeg komandanta Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova RBiH Dragana Vikića i pomoćnika ministra unutrašnjih poslova za uniformisanu policiju Jusufa Pušinu, javlja Anadolu Agency (AA).

Prvostepenom presudom oslobođeni su i Nermin Uzunović i Mladen Čovčić, koji su zajedno sa Vikićem i Pušinom bili optuženi za ubistva osam zarobljenih vojnika JNA počinjena u sarajevskom Velikom parku 22. aprila 1992. godine.

Kako piše portal Istraga, bivša glavna državna tužiteljica Gordana Tadić je prvobitni predmet, u kojem je prvoosumnjičeni bio ministar odbrane RBiH Jerko Doko (HDZ BiH) čim je došla na funkciju vršiteljice dužnosti 2016. godine, preinačila u predmet “Vikić i drugi” te tako uklonila Doku iz predmeta.

Presuda je izrečena Vikiću, koji je optužen da nije spriječio ni preduzeo mjere na kažnjavanju podređenih, kao i Pušini, koji je bio pomoćnik ministra unutrašnjih poslova za uniformisanu policiju, te Uzunoviću i Čovčiću, koji se terete kao nekadašnji pripadnici Jedinice rezervnog sastava policije.