Možemo uraditi zamišljeno

DEBLOKADA

Vojin Mijatović bio dio struktura RS koje su izbjegavale uklanjanje “Fatine crkve”

Istaknuti član SDP-a koji će na sljedećim izborima pokušati ući u državni parlament preko glasova Bošnjaka u RS-u Vojin Mijatović, oglasio se povodom rušenja crkve u dvorištu Fate Orlović. Obratio se “bošnjačkim patriotama” i velikim “srpskim patriotama” i poručio da Fatu nemaju pravo uzimati u usta, kao ni minut medijskog prostora “kačeći se na sudbinu ove starice”. Ovdje je jasno da ono što kritikuje upravo radi Mijatović te da preko Fate šalje političke poruke i ubire poene. No problematično je što je Vojin uzeo ulogu pravednika iako njegova biografija pokazuje da je upravo on bio dio struktura koje su usporavale i otežavale uklanjanje crkve u Konjević Polju.

Vojin Mijatović rođen je 1979. godine u Banja Luci. Diplomirao je 2002. na Fakultetu za poslovne studije u Beogradu. Karijeru je započeo 2001. u Ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica gde je radio kao portparol do 2006. Od 2006. do 2008. je radio kao načelnik Odjela za evropske integracije Ministarstva finansija u Vladi Republike srpske, da bi 2008. bio angažiran kao savjetnik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Za pomoćnika ministra finansija u Vladi Republike srpske za pretpristupnu pomoć Evropske unije imenovan je 2009., a u periodu 2010. – 2013. radio je kao savjetnik predsjednika Vlade Republike srpske za međunarodne odnose i saradnju sa međunarodnim finansijskim institucijama.

Dakle, Vojin je bio dugogodišnji visoki dužnosnik Vlade bh. entiteta Republika srpska, vlade koja je decenijama odbijala ukloniti nelegalno izgrađenu crkvu u avliji majke Fate, vlade koja ju je sistemski maltretirala, danas besramno dijeli lekcije i glumi moralnu vertikalu, poručio je Dženan Selimbegović, bivši novinar. Ovako samo prezir i upozorenje naivnima. Vojin ima svoju agendu i nije bezazlena, zaključuje Selimbegović.