Čopori pasa koji napadaju i ujedaju djecu prihvatljiviji od jednog odbjeglog kurbana?

Proteklih dana online zajednica Bosanaca i Hercegovaca zabavljala se snimkom iz Sarajeva na kojoj vlasnik hvata odbjeglu ovcu, tačnije kurbana. Treba priznati da ovaj prizor nije uobičajen, a ni poželjan jer se zna gdje je mjesto ovoj domaćoj životinji.

Ipak, začuđuje što je ova scena “urnebesna” i da se dešava “samo u Sarajevu”, kako to opisuju mediji i građani. Prvo što bi se trebalo znati i naglasiti da je to eksces i da u danima pred Kurban-bajram to ima svoje opravdanje. Od nekoliko hiljada kurbana koje vjernici kupuju, neminovno je da će biti pojedinih životinja koje se otrgnu i pobjegnu.

Licemjernost tzv. građanštine, osim ovog nerazumijevanja pa i nepoštivanja specifičnosti muslimanskog blagdana, najviše pokazuje odnos prema ovoj odbjegloj životinji i prema psima lutalicama koji se mogu vidjeti u Sarajevu, ali i ostalim gradovima u BiH. Uočljivo je da svi koji se iščuđavaju i kritikuju scenu jednog odbjeglog kurbana, ponavljamo da ulica nije njegov prirodni ambijent, nisu ni izbliza tako reagovali zbog hiljada pasa koji su nastanili javne površine u bh. gradovima. Od iste vrste građana koja se zgražava zbog kurbana, tada nije bilo komentara “urnebesno” i “samo u Sarajevu”.

Ako bismo morali birati između ovce i pasa lutalica, objektivno rasuđujući trebali bi izabrati životinju sa runom. Jer, ako objema vrstama nije mjesto na ulicama i po parkovima, ako šire nečistoću, ako meketanje i lajanje nisu za urbanih sredina, onda ovce barem ne ujedaju. Nebrojivi pojedinačni i napadi pasa u čoporu na djecu i ostale prolaznike, što je ozbiljan problem koji prijeti i da ima utjecaj na turizam, te njihovo bivstvovanje po ulicama, nažalost postali su dio specifičnosti BiH, što je gledano s vana ružna i neshvatljiva situacija.

DEBLOKADA.COM