Kome je Općina Centar važnija od deset drugih?

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je nakon izbora 2016. u zanosu nakon pobjede Nedžada Ajnadžića rekao “Općina Centar je važnija od desetak nekih drugih općina”. Koliko je samo protiv njega i SDA bilo upućeno medijskih i opozicionih strelica, teško je prebrojati. Pokazalo se da je to bila samo blaga verbalna greška prvog čovjeka SDA a koja je kasnije predimenzionirana. Uglavnom su kritičari tvrdili da je ovaj stav neprihvatljiv jer BiH nije samo Općina Centar.

S druge strane, rezultati iz 2020. govore da je SDA bila zainteresovane za one općine koje su u suštini bitnije od mnoštva drugih.

Ogroman posao oko agitovanja u dijaspori i BiH uradila je SDA kako bi Srebrenica opet dobila probosanskog načelnika. Koliko je samo snage i resursa uloženo da bi se cilj ostvario. Dokaz je da SDA nije bila usresređena samo na bogati Centar.

Tako je i sa Velikom Kladušom gdje je SDA vodila proces u kojem je trebao “pasti” ratni zločinac Fikret Abdić, ali je u toj borbi izdala stranka Narod i pravda koji su dali podršku nezavisnom kandidatu za načelnika. Upravo njegovi glasovi su oduzeli snagu kandidatu koji je mogao pobijediti Abdića. Briga SDA za Veliku Kladušu demantovala je interpretacije da im je Centar bitniji od deset drugih.

I u borbi za Jajce je prednjačila SDA. Postojala je mogućnost da ovaj kraljevski grad dođe u ruke stranke koja negira UZP. SDA je organizovala probosanski blok, u kojem opet nije htio učestvovati NiP. Srećom načelnik Jajca je probosanski kandidat. Zašto se SDA borila za Jajce? Zar im nije najbitniji Centar?

SDA je uložila i mnogo truda da Novi Travnik ne vodi neko iz HDZ-a. Nisu uspjeli u tome, možda su i imali pogrešnu procjenu, ali su više energije uložili nego za osvajanje Općine Centar.

SDA je postigla da gradonačelnik Brčko Distrikta bude probosansko ime. Ključni grad u geostrateškom smislu je stabilan zahvaljujući SDA. I ovdje je očito da SDA nije bila fokusirana na Centar zanemarivši grad na Savi.

Ako dodamo još Višegrad, Foču, Janju (Bijeljina), Prijedor, Stolac, Mostar, za koje se SDA borila, jasno je da je Općina Centar važnija od deset drugih samo u Izetbegovićevoj izjavi datoj u slavljeničkoj atmosferi. U praksi i SDA i njeno rukovodstvo, na čelu sa Izetbegovićem, pokazali su da su im najbitnije one općine koje to i trebaju biti.

Preciznije kazano, slavlje nakon što je Srđan Mandić osvojio načelnički mandat, pokazalo je da je Centar bitniji onima koji su kritikovali Izetbegovića zbog sporne izjave, a da im nisu bitne one općine koje su bitne za stabilnost i opstanak države i Bošnjaka. Njih nije bilo u bitkama za Srebrenicu, Brčko, Veliku Kladušu, Jajce, Novi Travnik…

DEBLOKADA.COM