Možemo uraditi zamišljeno

DEBLOKADA

Oslobođenje otjeralo Bazdulja, ali ostao islamofob Mustafa Čengić

Sarajevsko Oslobođenje otjeralo je Muharema Bazdulja jer je slavio uz Petera Handkea, dokazanog fana Slobodana Miloševića i relativizatora velikosrpkog pokolja u bivšoj Jugoslaviji. Deblokada je u decembru 2019. godine ukazala na Bazduljeve i Karajlićeve uvrede koje je ovaj list prenosio: “SREĆNI SU ZBOG HANDKEA! Otkuda Muharem Bazdulj i Nele s ove strane linije razgraničenja?”.

Iako tek nakon 18 mjeseci, Bazduljeve gluposti i velikosrpske laži su uklonjene iz ovih novina. Raskinuta je saradnja s njim. Ipak, djeluje da je sarajevski medij ovo učinio pod javnim pritiskom, nakon što je društvene mreže potopio snimak grljenja Bazdulja i Handkea. Da Bazdulj nije iznimka koja se nekako ušunjala u stranice ovih novina, pokazuju radovi kolumniste Mustafe Čengića, prosrpskog islamofoba. Ne konstatujemo ovo zbog njegovog vjerskog i ideološkog ubjeđenja, na koje ima pravo, već zbog stavova koji otkrivaju njegov velikosrpski naboj ispoljen u slovima koja ostavlja u Oslobođenju. Čengić je poznat po knjizi o Aliji Izetbegoviću u kojoj je lukavo, u formi pitanja, proturao najveće neistine i objede o prvom predsjedniku nezavisne i demokratske BiH.

“Vrijednosti moralnog pobjednika ti isti su devalvirali očiglednom namjerom da se Sarajevo pretvori u islamsku sredinu i islamsko društvo u kome će dominirati mladomuslimanska kultura.” Ovo je samo jedna od mnogih netačnih i zlonamjernih Čengićevih konstatacija citata iz Oslobođenja. On, očigledno, ne dozvoljava da Sarajevo bude ono što je vijekovima bilo, grad prepoznat po munarama i bošnjačko-muslimanskoj kulturi. On to doživljava kao krajnju nepogodu i grozotu, čak i kao neku vrstu nasilja koju drugi ne smiju trpiti.

Dok ovakvi autori imaju pristup Oslobođenju, ili bilo kojem mediju, koji propagira antifašizam i istine o agresiji na BiH, Bazduljevo izbacivanje nema puno efekta. Davanjem prostora ovakvim velikosrpskim tezama, kao što su Čengićeve o sadašnjem Sarajevu, pitanje je vremena kada ćemo najveće laži i mržnju prema Bošnjacima etablirati kao prihvatljive stavove.

DEBLOKADA.COM

Tulić tvrdi da su ga osakatili pojedinci, ali krivi cijelo Sarajevo zbog naci simbola