Možemo uraditi zamišljeno

DEBLOKADA

NEPRAVDA I SAMOPONIŽAVANJE U SANDŽAKU! Bošnjaci nemaju džamiju, ali daju novac za grandioznu crkvu

Tužna priča dolazi iz Sandžaka, iz sela Gonje u Srbiji. Ona govori o ukorijenjenoj obespravljenosti Bošnjaka, čak je i više ne primjećuju, a onda je i podržavaju.

Naime, u medijima je objavljena vijest da muslimani i pravoslavci zajedničkim snagama prave crkvu. Nema tu ništa bilo loše, naprotiv, saradnja među etničkim zajednicama je dobrodošla. Ipak, muslimani ovdje nemaju džamiju. Tu je samo jedan skroman, na granici siromašnog, jednospratni objekat namjenjen za muslimane. Ograđen je običnim seoskim tarabama. Mesdžid u selu je, naravno, bez munare.

S druge strane, fotografije pokazuju da pravoslavci, uz pomoć muslimana, grade veliku, kamenu crkvu, od 4 ili 5 spratova, sa visokim zvonikom. Može crkveni toranj, ali munara ne može. Dovoljno je uporediti fotografije postojećeg skromnog objekta za muslimane i onog u izgradnji za pravoslavce, i uvjeriti se u neravnopravnost.

Nažalost, mnogi Bošnjaci su spremni svojim novcem podržati ovo ponižavanje svog naroda. Umjesto da budu glasni i zahtijevaju primjeren objekat – džamiju, oni novac daju za impresivnu crkvu.