Možemo uraditi zamišljeno

REGISTAR

BEZOSJEĆAJNO! Novac za povratnike, NiP-ovci dodjelili sami sebi

Nakon što je portal Istraga Avde Avdića otkrio aferu o zloupotrebi budžetskog novca od strane predsjednika Skupštine Kantona Sarajevo Elvedina Okerića, Demokratska fronta je zatražila njegovu ostavku.

Kako je istražio Avdić, Okerić je 5. oktobra 2023. godine Udruženju građana “Argentarija” iz Srebrenice dodijelio 88.000 KM. Kabinet premijera KS Nihada Uka je istom udruženju 27. jula 2023. godine donirao 56.000 KM. Predsjednik udruženja “Argentarija” je Sejdalija Suljić koji je i predsjednik Naroda i pravde Srebrenica. Zanimljivo je da su uz Suljića suosnivači “Argentarije” Nedim Ademović i Senajid Ademović, inače prvi rođaci Kemala Ademovića, prvog potpredsjednika Naroda i pravde, stranke nastale na krvi Dženana Memića.

Osim ovog stramnog transfera budžetskog novca prema udruženju NiP-ovaca, Okerić je 5. oktobra 2023. godine i Udruženju “Dobro.ba” dodijelio 70.000 KM za “kupovinu i dodjelu stoke povratničkoj populaciji”. Osnivač “Dobro.ba” je član NiP-a, ali ne bilo koji, već nekadašnji kantonalni a sadašnji federalni ministar Adnan Delić. Ono što Istraga nije navela, o čemu se pojavljuju informacije po društvenim mrežama, a koje potvrđuju autentične fotografije, “Dobro.ba” vrvi članovima NiP-a. Tu su Samir Avdić, Isa Džinu, Muamer Durić, Alem Logo, Adis Hodžić, Amar Dovadžija i još neki.

Zbog ovakvog Okrićevog koruptivnog djelovanja, u kojem je oko 210 hiljada KM peridno izvučeno iz kantonalnog budžeta i preusmjereno stranačkim udruženjima, Demokratska fronta je zatražila njegovu ostavku sa mjesta prvog čovjeka sarajevske kantonalne skupštine.