Možemo uraditi zamišljeno

DEBLOKADA

Bh. građani iz Danske izgradili bivak na Treskavici i poklonili ga planinarima

Prvog dana oktobra 2023. postavljen je bivak (kuća spasa) na planini Treskavici, čime je uspješno završen projekat koji je osmišljen u Danskoj u februaru 2023.

Bh. Radio Odense i UBLO (Udruženje Bošnjaka logoraša Odense) uzeli su na sebe odgovornost da budu organizatori akcije pod radnim nazivom ”Bivak” a to znači da prikupe novac od naših građana koji žive i rade u Danskoj i usmjere ga u realizaciju projekta. Cilj projekta je bio izgraditi bivak koji bi bio poklon bh. zajednice iz Danske svim planinarima u BiH. Ono što su zacrtali, to su i odradili, a od prvog momenta sa njima je bio i pasionirani planinar Emir Jusubašić koji živi u Danskoj i koji je zbog ove akcije nekoliko puta morao putovati u BiH. Bivak je projektovao Njegoš Kalajdžić iz Brčkog a u tom gradu je bivak i ”skrojen”, smontiran a onda razmontiran da bi se mogao transportovati do Treskavice. Bivak je ponovo smontiran u rejonu Pašine planine (Treskavica) na visini od 1992 metra što ga čini ”najvisočijim” bivkom u Bosni i Hercegovini. Na ovu kotu nije moguće doći motornim vozilima čak ni tzv. terencima pa se sav materijal morao nositi bukvalno na leđima po jako teškom i strmom terenu. Ovaj vrlo teški dio posla odradili su planinari nekoliko planinarskih društava, njih ukupno oko 50. U naredna dva dana planinsku kućicu su smontirali radnici firme iz Brčkog a na proljeće je planirano da ista firma napravi i terasu uz ovaj objekat sa koje će se pružati jedinstven pogled. Od mjesta gdje je postavljen bivak pa do vrha Treskavice (Mala ćaba, 2088 m n/v) stiže se za oko 30 minuta.

Bivak je inače jedan mali, vrlo simpatičan objekat dimenzija 3 x 3 x 3,5 m u kojem za nevolju može prenoćiti maksimalno pet osoba a od nevremena se može skloniti 10 – 12. Objekat je otvorenog tipa i može ga koristiti svako ko krene u osvajanje vrhova ove prelijepe planine. Bivak nosi naziv ”Pašina kuća” i već je upisan na Google Map.

“Moramo naglasiti da smo od firme koja je izvodila radove dobili popust od gotovo 40% na čemu smo im nesebično zahvalni. U bivak jeb pored mnogo trudab uloženo i preko 18.000 danskih kruna. Objekat smo predali pod ingerenciju GSS-a (Gorska služba spašavanja – stanica Sarajevo) koja će o njemu voditi brigu”, kaže Mensur Graca iz Danske.

Dijaspora iz Danske odradila je ono što je obećala a obećala je pokloniti bivak svim planinarima u BiH. Zahvaljuju se bh. planinarima koji su im pomogli u izvođenju radova, našim ljudima u Danskoj koji su izdvojili novac, ali i Njegošu Kalajdžiću projektantu te njegovoj ekipi vrijednih radnika.