Građani optužuju N1 da vatru protesta iz Srbije pokušava prenijeti u bošnjačke sredine

Kada je zapaljena zastava BiH, a rulja provalila u zgradu Predsjedništva BiH, mnogi su uvidjeli u kojoj mjeri su demonstracije iz februara 2014. bile glas naroda, a koliko projektovana sila usmjerena ka temeljima stabilnosti BiH. Činjenica da su nemiri bili isključivo tamo gdje u većini žive Bošnjaci, do kraja je pokazala pozadinu nasilnih piromanskih napada.

“Narod u Bosni i Hercegovini će prije ili kasnije eksplodirati” poručuju sa/preko N1 komentirajući proteste u Srbiji. Zanimljivo je pitanje da li N1 u ovom video prilogu aludira opet na mjesta sa bošnjačkom većinom. Indikativan je i odabir sagovornika. Nisu pronašli nikoga iz siromašne i prezadužene Republike srpske. Intervjuisani su iz Sarajeva, Zlatko Lagumdžija, Amir Sužanj, Asim Mujkić uz jednu osobu iz Novog Sada. Izostavljanje sagovornika iz RS, stvara dojam da “nezaposlenosti, odlaska mladih i korupcije” kao da nema u tom entitetu, a na šte se N1 poziva kao opravdanje za dizanje protesta. Da li zaista nema nikoga u RS da bi govorio o nezadovoljstvu građana i eventualnim pobunama?

Izgleda da su brojni građani u ovakvom djelovanju N1 uvidjeli sugestivnost, posebno iz nametnutog naslova.

– Pokušaju li ovo “prenijeti”, “preliti”, “proširiti” na Bosnu – mogu očekivati bejzbol palice u smrskanim lobanjama. Ovdje više niko neće dizati ustanke u bošnjačkim kantonima, poručuje Vildana Hajdarpašić označavajući svoju prijetnju kao uslovnu.

– Vidi, ovaj N1 hoće proteste i u BiH, napisao je Ensar Zalihić ispod objave N1.

Jednom je Federacija gorjela. Nikada više, komentira Abdulah Avdo Marevac.

– Ovi iz N1 u BiH priželjkuju scenario iz Srbije, ali samo u Sarajevu a ne u B. Luci i Mostaru, Napisao je Sabahudin Jusić.

– Četnička televizijo, jel to vi pozivate na nerede u Bosni i Hercegovini?, pita Eldar Kalesić.

– Ako eksplodira u Banja Luci ili Mostaru eksplodirat će i u Sarajevu. Ako eksplodira u Sarajevu, ostali će gledati i smijati se, tvrdi Adil Handanović.

DEBLOKADA.COM

 

Preporučujemo:

Beogradska Politika poručuje da Vlada FBiH diskriminira Srbe, zasmetao im i nikab