Možemo uraditi zamišljeno

DEBLOKADA

IZMEĐU BIRAČA I PARADE PONOSA: NiP izlazi na izbore 8. septembra 2019.

Sarajevska stranka Narod i pravda koju vodi Elmedin Konaković zatražila je od organizatora bosanskohercegovačke parade ponosa da preispitaju svoju odluku o njenom održavanju.

Zalažemo se za vladavinu prava, toleranciju i suživot svih različitosti, ali se protivimo organizovanju manifestacija koje neće popraviti, već mogu pogoršati ukupnu sigurnosnu situaciju u Sarajevu i šire. Ne negirajući prava svakog pojedinca na slobodu u svakom smislu, pozivamo organizatore povorke da vode računa o činjenici kako je velika većina građana Sarajeva protiv povorke, jer su u suprotnosti s tradicionalnim vrijednostima i njihovim vjerskim osjećanjima – rekao je Ibrahim Kerla, član rukovodstva Naroda i pravde.

Na ovo je reagovala opoziciona SDA, ali i građani, korisnici društvenih mreža koji ovo nazivaju licemjerstvom. Podsjećamo, upravo ministar unutrašnjih poslova KS, član NiP-a, Admir Karica može, iz razloga koje je utvrdila njegova partija a to je moguće ugrožavanje sigurnosne situacije, agitovati za otkazivanje skupa. Mogućnost pogoršanja stanja sigurnosti bi bio zakonski dozvoljen razlog za otkazivanje šetnje. Naprotiv, Katica je u potpunosti angažiran na pomaganju za njeno što bolje organiziranje i održavanje, a što svjedoče sastanci, konsultacije, dogovori i ispunjavanje zahtijeva organizatora parade. Nedugo nakon poziva NiP-a da se otkaže skup, reagirao je čak i premijer KS Edin Forto podsjećajući da je Katica dao dozvolu za njegovo održavanje, iako je to ministar odmah negirao tvrdeći da je on samo drugostepeni organ za eventualne žalbe organizatora. Ako je tako, nejasno je otkuda Katica na sastanku operativnog karaktera članova Vlade KS sa organizatorima povorke. Sve u svemu, osim opozicije, i Forto je primijetio oprečnost između saopštenja i postupaka članova NiP-a. Angažiranost NiP-a u podršci šetnje dokazuje i sastanak u Vladi KS od 26. jula.

Vlada KS učinit će sve da osigura održavanje i bezbjednost svih učesnika/ca prve Bh. povorke ponosa! Predstavnici policije, premijer i ministar unutrašnjih poslova KS (Katica, NiP) na današnjem sastanku s članicama organizacionog odbora Bh. povorke ponosa potvrdili su da su kantonalne institucije spremne za 8. septembar, saopćili su svojevremeno organizatori događaja.

Zanimljivo je što se takvi sastanci održavaju skoro pa u tajnost u odnosu na javnost. Vlada KS o ovome ne donosi saopćenja za javnost. Katica se nudi organizatorima, a krije se od javnosti/glasača!?

Značajno je da NiP nije iskoristio ni koalicioni kapacitet da preko partnerskog SDP-a stopira održavanje parade. Prije nekoliko mjeseci ministar saobraćaja KS iz SDP-a Adnan Šteta dao je dozvolu za ovaj skup koji će se održati 8. septembra. Nije poznato da li je NiP išta učinio da svojim partnerima sugeriše ili zatraži neizdavanje dozvole.

Deklarativno protiv parade i za očuvanje tradicionalnih vrijednosti i vjerskih osjećanja, a istovremeno puna angažiranost prominentnog člana NiP-a ministra Admira Katice na podršci organizacije skupa „Ima izać“.

Očigledno je da je NiP između svojih glasača, s jedne strane, i htijenja koalicionih partnera i njihovih suflera iz stranih ambasada, s druge strane. Pogotovo je u susret lokalnim izborima 2020 bitno šta će NiP, Katica i Konaković sada izabrati. Zbog toga se može raći da su lokalni izbori za NiP 8. septembra 2019. godine.

Ministar Katica na sastanku sa organizatorima Bh. povorke ponosa