Možemo uraditi zamišljeno

DEBLOKADA

Kako će narod vjerovati Konakoviću nakon što je samouvjereno negirao korištenje “olovke”

Ramiz Turulja iz Naroda i pravde ismijavao je tvrdnju Semira Efendića da su članovi Četvorke koristili specijalnu olovku prilikom glasanja u Općinskom vijeću Novi Grad. Turulja je status načelnika pomiješao sa skečom Nadrealista o avionu koji mijenja boje. I Elmedin Konaković je prilično sarkastično reagirao: “E čuj glasali olovkom sa kamerom. Prekuc’o!”

Ubrzo je došao hladan tuš. Efendić je objavio video u kojem se jasno vidi da su prilikom pokušaja okupljanja većine protiv Elnjega i SDA vijećnici Četvorke koristili olovku sa ugrađenom kamerom.

Snimak dokazuje organizovanost Četvorke koja podsjeća na povezanost uličnih pljačkaša i džeparoša. Vidljiva je i opsjednutost da stegama zacementiraju povjerenje vijećnika. Ipak, najznačajnije što je iznjedrio ovaj skandal je da je Četvorka, i u očima mnogih okorjelih simpatizera, glasača pa i članova, izgubila auru čestitosti. Uradili su ono za što su optuživali svoje političke protivnike. Ne govorimo ovdje o razočaranosti onih koji nisu uz Četvorku, jer oni odavno imaju mnogo svojih razloga što su protiv ovog političkog bloka. Već sljedećeg jutra nakon objave snimka po društvenim mrežama, vidljiva je i razočaranost njihovog glasačkog tijela, pogotovo je to usmjereno na Narod i pravdu.

Novi politički projekti uvijek donose svježinu i obećanja koja omamljuje glasače. Često trebaju godine da građanstvo počne razborito i kritično gledati na svoje dojučerašnje političke izabranike. Nema tog analitičara koji je mogao predvidjeti da će već za dvije ipo godine doći do zaustavljanja širenja utjecaja Naroda i pravde zbog izdaje artikuliranih principa. Eksces sa olovkom, uz pređašne propuste i nedosljednosti, definitivno je ozljeđujuće djelovao na NiP.

Kako li je glasačima NiP-a koji su povjerovali Turulji i Konakoviću u njihovom samouvjerenom i sarkastičnom odbijanju Efendićevih navoda, nakon što su se svojim očima uvjerili u muljanje s olovkom? Da li se osjećaju iznevjereno? Da li osjećaju da ih Konaković ne poštuje i vrijeđa im inteligenciju tvrdeći nakon prikazivanja videa da je ta praksa poželjna? Pogledajte i vi video kojeg vrh NiP-a negira.