Možemo uraditi zamišljeno

DEBLOKADA

Članovi SDP-a krtikuju neustavni i populistički zakon Četvorke o zabrani zapošljavanja

Premijer KS Edin Forto je prilikom iznošenja svog premijerskog ekspozea najavio da će nova Vlada KS donijeti zakon kojim se zabranjuje zapošljavanje srodnika izabranih ili imenovanih zvaničnika u javni sektor.

Da li je riječ o populizmu ili o neznanju? Odgovor je dala Maja Gasal-Vražalica, bivša zastupnica Demokratske fronte u Zastupničkom domu BiH. Ona je objavila obimniji Facebook post koji je naišao na odobravanje mnogih, čak i dvoje kolega iz SDP-a. S njom su se složili Nermina Zaimović-Uzunović i Irfan Čengić komentirajući njenu objavu. Čengić je, osim tom prilikom, i nakon toga ponavljao kako Vlada KS ne smije davati nerealna i neustavna obećanja bez obzira koliko ona lijepo zvučala” i tako direktno kritizirao Lejlu Brčić koja stoji iza prijedloga zakona. Treba znati da je prethodni saziv Fortine vlade nekoliko puta do sada dobijao negativnu ocjenu Ustavnog suda FBiH. U nastavku prenosimo najzanimljivije dijelove posta Gasal-Vražalica koji sadrže mnoge činjenice koje govore o neustavnosti prijedloga Fortine vlade:

Zabrana zapošljavanja bližih srodnika/ica izabranih i/ili imenovanih u kantonalne institucije i firme samo zato što su u srodstvu sa nekim ko je izabran i/ili imenovan, a zanemarujući njegove/njene kompetencije, vještine i sposobnosti je neprihvatljivo iz više razloga.

Naime, ako se nova Vlada KS htjela pokazati drugačijom i temeljito pristupiti korupciji i nepotizmu te kadrovskom jačanju samih kantonalnih institucija i firmi, ovim potezom na prvi pogled može izazvati like na društvenim mrežama, ali dubljim razmišljanjem i analizom može samo potkrijepiti populizam. Ovo se ne može podvesti ni pod ono “stručne umjesto podobne”, jer osoba može biti fahkompetentna i priznat stručnjak u nekoj oblasti kako u domovini tako i van nje, ali ona neće biti podržana niti će joj se dati prilika da bude na rukovodećoj ili nekoj drugoj poziciji u institucijama i firmama na kantonalnom nivou samo zato što je njen neki srodnik s kojim dijeli samo porijeklo, izabran i/ili imenovan.

To znači da ćete na neka mjesta zaposliti osobe koje nisu u srodstvu sa izabranim i/ili imenovanim, ali su možda i manje stručni/e. Nije valjda da su svi srodnici imenovanih i/ili izabranih protuhe koje ne zaslužuju priliku da pokažu svoje kompetencije?!

Ako ste već htjeli pokazati neki iskorak, šifrirajte sistem aplikacija i da se ni ne zna ko popunjava aplikaciju, a komisije za upošljavanje lišite svojih uhljeba koji subjektivno pristupaju selekcijama, pa neka najbolji/a dobije priliku.

Da li to znači da svi oni koji su u srodstvu sa izabranim i/ili imenovanim a posjeduju stručnost i kompetencije treba da idu raditi u privatni, nevladin sektor ili da bježe odavde, pa ćete onda tražiti od privredinka da vam ih uposli i tako i privedeni sektor porobiti i onda vraćati usluge kroz budžte, tendere institucija u kojima je srodnicima zabranjeno raditi?!

Dakle, ima osoba koje se nijednom neće javiti za riječ, ali su izabrane, ima osoba koje su ili će biti imenovane, ali će prespavati mandat jer im je to partija omogućila, a ima isto tako osoba koje su ulagale u sebe, školovale se, prikupljale radna iskustva van zastupničkih klupa, dobile hemoroide sjedeći nad knjigom a ne na udobnim direktorskim fotoljema, možda ni ne pričaju sa nekim izabranim i/ili izabranim srdonikom i takvi ne mogu raditi u institucijama i firmama na kantonalnom nivou, samo zato što su u srodstvu.

Ne znam koje je obrazloženje glasati za ovakav zakon, a ostati privržen ljudskim pravima i Zakonu o zabrani diskriminacije BiH, zaklučila je Gasal-Vražalica.

DEBLOKADA.COM

Zašto smo se odvajali od Jugoslavije ako nam je pentagram draži od ljiljana?