Čović doveo do rasula Hrvate u Drvaru i Bosanskom Grahovu, Dodik im ne da ni da crkvu izgrade

 

Sve češće svjedočimo posjetama srpskih političara iz Srbije, ali i onih iz bh. entiteta RS, opštinama Drvar i Bosansko Grahovo. Ove dvije opštine smještene su uz samu jugozapadnu kopnenu granicu između Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Svojevremeno je od srpskog agresora, kao i opštinu Glamoč i još neke dijelove Bosne i Hercegovine, oslobodila Hrvatska vojska, na osnovu odobrenja koje su dobili od predsjednika Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, a koje je dato na osnovu Splitskog sporazuma o zajedničkoj saradnji Armije Republike Bosne i Hercegovine i HV-a. Nakon uspješno provedenih akcija oslobađanja Bosne i Hercegovine, bosanski Hrvati su uveli nepisano pravilo da oni krajevi koje je oslobodila HV ekskluzivno pripadaju bosanskim Hrvatima i da oni trebaju vladati u tim krajevima. Takav slučaj bio je i sa Drvarom i Bosanskim Grahovom, u kojima je poslije agresije na Bosnu i Hercegovinu naseljen veliki broj hrvatskih izbjeglica i u kojima su bosanski Hrvati vodili glavnu riječ, dok bosanskih Srba, a posebno Bošnjaka skoro i da nije ni bilo. Treba reći i da Bošnjaci u te dvije bosanske opštine nikada nisu ni živjeli u nekom većem broju. Posebno treba naglasiti ogromna prirodna bogatstva koja te dvije opštine imaju i koja predstavljaju veliki izvor prihoda za Livanjski kanton u kojem se i nalaze.

Kako Dragan Čović predvodi bosanske Hrvate u Bosni i Hercegovini, njihova uloga u ove dvije opštine je sve slabija i sve ih je manje. Hrvatska politika je u rasulu pa im bosanski Srbi više ne daju ni da izgrade katoličku crkvu u Drvaru, već je ista smještena u garaži. Za to vrijeme je bosanskih Srba sve više i njihov uticaj je sve veći. Čak je Aleksandar Vučić dominantan u ovim opštinama jer preko Dodika želi ove dvije općine upisati u svoj politički i teritorijani grunt, a o čemu smo nedavno pisali. Ne smijemo ne spomenuti i da Čović nije imao snage da se suprotstavi bosanskim Srbima i Dodiku te da je odustao i od proslave oslobađanja ovih krajeva, direktno ponižavajući Hrvate koji su Bosnu i Hercegovinu, ali i Hrvatsku oslobađali od velikosrpskog agresora. Ako Čović nastavi voditi bosanske Hrvate i ovakvu politiku, vjerovatno će i u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine bosanskih Hrvata i njihovog uticaja biti sve manje, dok će istovremeno na granici između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, rasti značaj srpske politike i gdje će se Hrvatska suočiti sa direktnim Dodikovim, pa i Vučićevim utjecajem, tim prije što se radi o kopnenoj granici, a ne riječnoj na kojoj jedino Hrvatska graniči sa Bosnom i Hercegovinom u onim mjestima gdje su bosanski Srbi većina.

Tekst čitatelja DEBLOKADA.COM

 

0