Možemo uraditi zamišljeno

DEBLOKADA

S dolaskom NiP-a u Janju, u ovom mjestu pojavila se i međubošnjačka mržnja

Janja nije bila nikada podjeljenija u svojoj historiji. Iako je politički pluralizam kod Bošnjaka, tako i onih u Janji, prisutan još od 1990. godine, formiranje ćelije jedne stranke u ovoj bijeljinskoj mjesnoj zajednici s većinskim bošnjačkim življem, stvorilo je mnoge i nikada izraženije tenzije.

Narod i pravda je dolaskom u ovaj pitomi kraj, donijela podjele koje su, očigledno, više nego međustranačka borba za glasove i povjerenje građana. Iako su kroz Janju prolazile, a neke i ostajale, mnoge stranke koje su od stanovnika tražile podršku, sa pojavom duha Elmedina Konakovića nad ovim mjestom, podjele su prerasle u ono što, nerado i sa žaljenjem, možemo nazvati međubošnjačkom mržnjom. Iako je za izbore 2020. godine bila aktivna koalicija SDA i NiP, ona je bila suho pragmatična, ništa više od toga. Nije uspjela približiti Bošnjake.

Kako je “uspjelo” Konakoviću da stvori razdor u povratničkoj Janji, nezahvalno je obrazlagati, ili možda se i to može, ali bi zahtijevalo dosta prostora i vremena. Ali, činjenica je da postoji neka zakonitost koja se veže uz njegovo djelovanje bilo gdje gdje dolazi sa svojom politikom i načinom djelovanja. Kao što u Sarajevu Bošnjaci nisu nikada bili zavađeniji od kada je Konaković u vrhu vlasti, a mržnja nikada izraženija nakon Dejtona, tako se ista atmosfera osjeti i primijeti u ranjivoj Janji. Naravno, Janja je u puno težoj situaciji i ne smije sebi dozvoliti ništa više od školskog primjera političkog nadmetanja kojeg je potrebno ograničiti u period oko izbora i locirati samo na mjesta gdje se kreira i vodi politika.

Malo mjesto usred entiteta koji svim silama zagorčava život Bošnjacima, ne smije sebi dozvoliti dodatne podjele, neslogu i netrpeljivost.

DEBLOKADA.COM

SARAJEVO JE PALO! Trojkin Stevanović žali za pukovnikom VRS kojeg je odlikovao Karadžić