SDP čestita Dan ustanka iz 1941. a zanemaruje Dan Armije RBiH

Građanima Bosne i Hercegovine čestitamo Dan ustanka protiv fašista i njihovih kolaboracionista. Smrt fašizmu, sloboda narodu! – poručili su iz SDP-a BiH 27.7.2020. na zvaničnoj Facebook stranici ove partije. Ovaj historijski dan odnosi se na 1941. godinu.

Zanimljivo je da SDP zanemaruje jedan drugi bitan datum za opstanak BiH. 15. april, Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine SDP nije obilježio na ovaj ili sličan način već godinama. Umjesto čestitke i podsjećanja, na 15. april 2020. objavljene su dnevnopolitičke crtice poput stavova člana partije dr. Dragana Stevanovića. Slično je i godinama unazad. Nigdje spomena o Danu Armije RBiH. Postavlja se pitanje zbog čega slavna Armija RBiH i otpor koji je ona predvodila, nije bitan partiji koja je nekada važila za probosansku političku snagu. Zbog čega se distanciraju od antifašizma iz devedesetih godina prošlog stoljeća?

Armija RBiH je bila sačinjena većinski od Bošnjaka jer su velikosrpska i velikohrvatska ideje uspjele pridobiti većinu iz ta dva naroda. Može se zaključiti da su Bošnjaci bili primorani okupiti se i zajedno sa manjim brojem drugih patriota, oduprijeti se idejama i poduhvatima koji su bili protiv njih i Bosne i Hercegovine. Ipak je ideja antifašizma bila čista i očigledna. Zbog čega onda SDP nema prirodni refleks da dijeli vrijednosti koje je Armija RBiH baštinila i branila? Da li zbog dominantno bošnjačkog sastava naše armije?

Izjava predsjednika SDP-a Nermina Nikšića iz septembra 2016. u kojoj se hvali kako u ovoj partiji ima članova VRS i HVO-a, stvara sumnju da je i njihovo prisustvo razlog što SDP želi da se sve više udalji od sjećanja na borbu koju je vodila Armija RBiH.

Ako bi se neko pozivao na protok vremena kao neumoljiv razlog da sjećanja blijede, onda bi logično bilo da se pamtimo ono što je bilo prije skoro pa osamdeset godina. U ovoj stranci dešava se suprotno. Ono što je svježije, za šta postoje sjećanja i svjedoci, kod njih pokriva trava zaborava.

DEBLOKADA.COM

 

Preporučujemo:

1+