Možemo uraditi zamišljeno

DEBLOKADA

Tulić tvrdi da su ga osakatili pojedinci, ali krivi cijelo Sarajevo zbog naci simbola

Opet su galaksije društvenih mreža donijele jednu krucijalnu repliku. Krucijalnu jer je njena primjenljivost široka i bitina za shvatanje nametnutih narativna u Bosni i Hercegovini. Kao i obično, i ovaj put su skoro pa javnosti nepoznati građani Bosne i Hercegovine ponudili filozofske bravure.

“Ja, koji sam izgubio obje noge u Sarajevu 10. juna 1992. godine, od granate ispaljene sa Trebevića sa položaja srpske vojske, ovako nisam nikad ni pomislio a kamo li izjavio”. Ovo je objava Nermina Tulića nakon što je dio javnosti u RS-u reagirao na izjavu Bakira Izetbegovića koji su tvrdili da je u njoj cijeli srpski narod nazvao lošim. Jasno je da je Tulić prihvatio takvo tumačenje izjave predsjednika SDA pa je ponudio da na svom primjeru kaže kako odgovornost, krivica i zločin može biti samo stvar pojedinca, nikako kolektiviteta.

Onda je došao slučaj crtanja nacističkog simbola kukastog krsta na smrtovnici Želimira Altarca Čička u Sarajevu. Tada opet na scenu stupa Tulić i objavljuje: Sarajevo, sram te i stid bilo!

Ovo nedosljednost primjetili su oni koje ne nazivamo političkim analitičarima i ne nudimo im mjesta u upravi Grada Sarajeva i Kamernog teatra 55, ali čije kratko, precizno i suštinsko tumačenje možemo smatrati istinskim umijećem.

“Je li ovo onaj sto ga Srbi invalidom napraviše, pa kaže nisu mu Srbi to učinili nego pojedinac neki? A zbog jednog pojedinca koji iscrta kukasti kriz okrivi cijelo Sarajevo. FGR logika!”

Naknadno je identifikovan autor kukastog krsta. Bilo je to maloljetno lice.

DEBLOKADA.COM

Replika na Tulićevu optužbu za kolektivnu krivicu.