TIGAR! Na Igmanu obilježavaju bježaniju, a ja probijao fronte, rasturao četnike, oslobodio desetine mjesta

Nakon obilježavanja 78. godišnjice Igmanskog marša, gdje se 25. januara 2020. na ovoj planini okupilo nekoliko hiljada poštivalaca borbe iz Drugog svjetskog rata, pojavljuju se komparacije ovog sa podvizima iz posljednjeg rata u kojem su hrabri sinovi i kćeri Bosne i Hercegovine branili svoju državu.

Zapažen komentar dao je komandant 502. viteške brigade Petog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine Hamdija Abdić Tigar.

Možemo da učimo od njih. Prošlo više od 70 godina od, kako kažu „operacije izvlačenja“ 800 partizana preko Igmana za 19 sati (bježanija). Ja sa brigadom probijem linije, rasturimo čete, probijemo još dva fronta i oslobodimo hiljade kvadratnih kilometara Bosne te destine naseljenih mjesta i Bosanski Petrovac, sve za 36 sati. I mi taj proboj nikada ne obilježimo. Šta očekujemo u budućnosti? Sličnih bitaka je bilo još puno, što su radile i druge jedinice, a ne može nas se okupiti hiljadu. Šta da očekujemo u budućnosti?, napisao je slavni komandant u jednom od Facebook komentara.

Značaj ovog komentara je u tome što ukazuje na više činjenica. Od one da su partizani bili u defanzivi, da je odluka da se povlačenje izvrši preko Igmana usred januara vrhunac pogrešne vojne taktike za što je neko trebao odgovarati a nije, do toga da su borci Armije RBiH ostvarili mnogo više i značajnijih podviga od partizana, ali da nisu prepoznati kao vrijedni historijskog pamćenja i divljena posebno dok onih koji njeguju uspomenu na partizane. Osim toga, Tigrove i ine odbrane i pobjede bosanskih vitezova protiv srpskih i hrvatskih fašista i domaćih izdajnika nisu nikada dobile epitet antifašističke borbe. Umjesto toga, nerijetko se otpor agresoru tretira kao dio nemile svađe zlih nacionalista koji su zavadili narod.

DEBLOKADA.COM

 

Preporučujemo:

 

0