Mostarski muftija: Vlast u Stocu nastavlja uzurpaciju javnog prostora

Mostarski muftija Salem ef. Dedović osudio je odluku općinskih vlasti u Stocu o izgradnju križeva u zaštitom pojasu Starog grada.

“Općinska vlast u Stocu, na čelu sa dugogodišnjim načelnikom Boškovićem u čvrstoj sprezi sa Župnim uredom sv. Ilije Proroka, Trebinjsko-mrkanske biskupije Katoličke crkve, a pod upraviteljstvom mostarsko-duvanjskog biskupa, dodjeljujući javno zemljište navedenoj stolačkoj župi, nastavlja kontinuiranu praksu obilježavanja teritorije i javnog prostora od posebnog kulturno-historijskog značaja, pod plaštom vjere, najavljujući nastavak izgradnje križeva u zaštitnom pojasu utvrđenog Starog grada ̶ nacionalnog spomenika države Bosne i Hercegovine”, navodi se u priopćenju za javnost Muftijstva mostarskog.

Dodaje se kako vlast u Stocu takvim odlukama, bez ikakvog osjećaja odgovornosti i pravičnosti prema bošnjačkom stanovništvu, vrši sistematsku uzurpaciju javnog prostora, krijući se iza zakonskih rješenja koja sama donosi.

Mostarski muftija optužio je vlast u Stocu da provodi “politiku dvostrukih aršina”, pa tako Katoličkoj crkvi omogućava izgradnju, čak i u okvirima užeg pojasa nacionalnog spomenika, dok Islamskoj zajednici ne rješava niti jedan zahtjev, čak šta više osporava i spočitava adaptaciju vjerskih objekata u Ošanićima i Uzinovićima.

Najnovija odluka općinskih vlasti, stoji dalje u priopćenju, ide u prilog interesima samo jednog naroda i jedne religijske zajednice u Stocu i nimalo ne doprinose izgradnji međuetničkog i međuvjerskog povjerenja.

“Naprotiv, najava izgradnje križnog puta na putu prema stolačkom Starom gradu kamen je smutnje i narušavanja solidno dostignutog međugrađanskog povjerenja u Stocu i Hercegovini, a nije kamen susreta, kojemu težimo i na čemu istrajno i iskreno Islamska zajednica u Hercegovini predano radi”, poručio je mostarski muftija Salem ef. Dedović.

 

0