Možemo uraditi zamišljeno

DEBLOKADA

SDP traži da su njihovi članovi iznad zakona, ako ih policija privede, onda je to fašizam

Neopisiv stadij bezobrazluka dosegao je SDP BiH. Iako im je dobro poznato da su masovna okupljanja zabranjena, da se time ugrožava zdravlje i usložnjava epidemiološka situacija, a što se desilo nakon okupljanja jugonostalgičara u Sarajevu 16. maja 2020, iz ove stranke su poteze policije ovim povodom nazvali napadom na antifašiste. Teško je izvagati toliku količinu izmišljotina koju plasira SDP ovim povodom. Kršenje mjera zabrane, masovno okupljanje, igranje kola, bez zaštitnih maski, slike su koje su frapirale bh. javnost. Upravo zbog ovog drskog negiranja propisa i narušavanja kolektivne zdravstvene situacije, policija je na informativne razgovore privela neke od organizatora nezakonito održanog skupa. SDP-u to ne smeta da to predstavi kao borbu protiv samog povoda okupljanja pa iz ove stranke besramno tvrde da ih vladajući progone zbog antifašizma.

Deblokada je prva ukazala na ponašanje ministra unutrašnjih poslova KS Ismira Juske koji je taj skup pohvalio, umjesto da ga je zabranio a kršenje te zabrane sankcionisao, kao što je i učinio sa učesnicima korona-derneka u Golf klubu u Sarajevu. Naš portal je ukazao i na stramno amnestiranje agresora od strane Nijaza Skenderagića.

U nastavku pročitajte dijelove saopćenja SDP-a gdje su zakonite postupke policije na utvrđivanju odgovornosti za kršenje mjera zabrane preveli kao priviđenje antifašista. Uočite i drskost po kojoj traže da njihovi članovi budu iznad zakona i mjera, te kako u suprotnom dodjeljuju etiketu fašizma onima koji provode zakon.

– Tražimo potpunu informaciju prema čijem nalogu policija u Sarajevu i Mostaru saslušava organizatore antifašističkih protesta u Sarajevu. Jasno nam je da onima koji bi da mijenjaju istoriju, svrstavajući silom četnike i ustaše na stranu pobjednika u Drugom svjetskom ratu, smetaju antifašisti koji su ih tada porazili, saopćio je SDP nakon informacije da je policija u Sarajevu saslušala predsjednika i potpredsjednika SUBNOR-a BiH Seada Đulića i Nijaza Skenderagića.

– Nažalost, izgleda da je tako i sa vladajućim partijama u Kantonu Sarajevo, okupljenim oko SDA, kojima smeta protest antifašista. To se moglo čuti na sjednici Skupštine KS kada je jedna od SDA-ovih zastupnica tražila procesuiranje i kažnjavanje organizatora i učesnika protesta antifašista. Organizatori su ispunili sve zakonske obaveze, skup je protekao bez incidenata u dostojanstvenoj atmosferi i zato nam je neshvatljivo da se danas predsjednik SUBNOAR-a Sead Đulić ili bilo ko drugi od organizatora, mjesec dana nakon skupa, poziva na bilo kakve informativne razgovore. Jedno od osnovnih ljudskih prava i sloboda je pravo na slobodno izražavanje, navode u SDP-u.

Kada je u pitanju očuvanje tekovina antifašizma kao vrhunske civilizacijske norme usvojene od cijelog demokratskog svijeta, za nas, u SDP-u, nema kompromisa. Zato onima koji na ovaj način šalju poruku antifašistima, pokušavajući nas valjda zaplašiti želimo poslati jasnu poruku “NO PASARAN”. Neće proći. Nećete svojim navodno legalističkim pristupom, traženjem “dlake u jajetu”, zastrašivanjem kojekakvim informativnim razgovorima osigurati da nacionalisti na vlasti budu sigurni da antifašističko buđenje neće postati ono što ih najviše plaši – snaga koja će ih odnijeti – naveli su iz SDP-a.