Možemo uraditi zamišljeno

DEBLOKADA

AMNESTIRANJE AGRESORA! Za Nijaza Skenderagića svi su krivi za razaranje BiH

Veliki broj ljudi okupio se na Marijin Dvoru i ispred Vječne vatre u Sarajevu kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog mise u sarajevskoj katedrali. Jedan od učesnika Nijaz Skenderagić, dao je izjavu novinarima koja je svojevrsna relativizacija odgovornosti za proteklu agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu.

– Ovaj opaki virus, rekao bih nacionalizma, neofašizma je prije nekih tridesetak godina došao na ove prostore. Uspio je da zavadi ove narode, uspio je da nam poprilično razori ovu divnu državu Bosnu i Hercegovinu, kazao je Skenderagić.

Treba podsjetiti Skenderagića da niko nije “zavadio narode” već su velikosrpski fašisti napali bošnjačka i hrvatska sela i gradove. Primjer je napad na selo Zaklopača, čija je godišnjica upravo na dan kada Skenderagić daje ovu revizionističku izjavu. U kakvoj su to zavadi bile nane u dimijama iz ovog sela pa da su ih morali vojnici sa kokardama kalašnjikovima ubijati i onda bacati u masovne grobnice? Ili Pofalićka bitka, također odigrana na isti datum kada je Skenderagić poslao neprimjerenu poruku. Da li je i to puškaranje između zavađenih ili odsudna bitka za očuvanje Sarajeva? Takvih primjera napada na BiH i odbrane od agresije je na hiljade. Skenderagić zna da se kasnije i separatistička paratvorevina tzv. Herceg-Bosna okrenula protiv jedinstvene BiH i suživota.

Tačno se zna ko je razrio ovu državu i treba da ih imenuje. Samo to bi bio pravi antifašizam. Razaranje BiH ne može nikako pripisivati nekakvim “zavađenim narodima” jer se ovdje niko nije svađao da bi podjednako snosio odgovornost. Ovdje su neki napadali, progonili, ubijali i pravili koncentracione logore, a neki su se branili i uspjeli sačuvati BiH.

Skenderagić za sebe kaže da je antifašista. Ako je tako, onda bi trebao kazati da je antifašizam bila i odbrana RBiH, a ne taj plementiti otpor tumačiti kao svađu sa drugim narodima. Ova teza o zavađenim plemenima, nedopustivo je relativiziranje i amnestiranje velikosrpskog i velikohrvatskog fašizma. Da li Skenderagić može biti antifašista ako amnestira fašiste?

DEBLOKADA.COM

 

Preporučujemo:

AMNESTIJA! Gradonačelnica Visokog Amra Babić iz Šapca poručila da trebamo zaboraviti prošlost