VUKOSAVLJE! MUP RS uručio još jednu kaznu zbog zastave s ljiljanima

Policija u Vukosavlju prekršajno je kaznila osobu koja se fotografisala sa, kako navode, ratnom zastavom Armije BiH, što je u zadnjih nekoliko dana drugi slučaj sankcija zbog takvih poteza građana na javnom mjestu u tom bh. entitetu.

Sankcionisan je E.LJ. sa područja općine Vukosavlje, zbog, kako je navedeno, počinjenog prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru Republike srpske.

– Navedena osoba se 20. juna, pored table na kojoj piše ‘Dobrodošli u Republiku srpsku’, fotografisala sa ratnom zastavom takozvane Armije BiH te to objavila na društvenoj mreži Facebook, čime je bezobzirnim ponašanjem izazvalo osjećanje uznemirenosti građana opštine Vukosavlje – tvrdi se u saopćenju iz Policijske uprave Doboj.

Prije nekoliko dana i policijski službenici Policijske stanice Pale prekršajno su kaznili osobu koja se fotografisala sa, kako su naveli u saopćenju, zastavom Armije RBiH na Vrelu Miljacke na Palama.

Ipak, u ovim slučajevima nije riječ o zastavama Armije već Republike Bosne i Hercegovine.

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić rekao je ranije za Fenu da u RS moraju biti svjesni da žive u državi koja je međunarodno priznata pod zastavom sa ljiljanima te da je historijska činjenici da je 22. maja 1992. Republika Bosna i Hercegovina primljena u UN pod zastavom sa ljiljanima.

– Krajnje je vrijeme da postanu svjesni toga bez obzira na aktuelnu politiku i prestanu sa izlivima mržnje prema simbolima i državi u kojoj žive – kazao je Salkić, na to što se u RS negira zastava sa ljiljanima i kažnjavaju oni koji je nose.