Možemo uraditi zamišljeno

DEBLOKADA

SDP 2009. bio suzdržan i pomogao Ljubi Bešliću da postane gradonačelnik Mostara

Deblokada je dobila još jedan tekst jednog od čitatelja. U susret izborima u Mostaru, sve je više ukazivanja na krivce što je Ljubo Bešlić postao gradonačelnik 2009. godine. Iz lijevog političkog spektra uz koji je pristao i NiP Elmedina Konakovića, plasiraju tvrdnje da je SDA ovo omogućila HDZ-u. Ipak, tekst koji smo dobili daje drugačije činjenice. Pročitajte ovo zanimljivo podsjećanje na stanje u Mostaru 2008. i 2009. godine:

Na posljednjim lokalnim izborima u Mostaru 2008. godine, probosanske stranke su osvojile većinu mandata. Tada je SDA sa 12 mandata bila ubjedljivo najjača pregovaračka karika i očekivalo se da će gradonačelnik dolaziti iz te stranke. Međutim, nijedan kandidat za gradonačelnika nije imao nadpolovičnu većinu glasova u Gradskom vijeću, te je saga oko izbora gradonačelnika trajala 14 mjeseci.

Nakon toga uslijedila je incijativa visokog predstavnika da onaj koji bude imao najviše glasova na sljedećoj sjednici, postane gradonačelnik Grada Mostara. Nakon višesatne sjednice novi-stari gradonačelnik je postao HDZ-ov kandidat, Ljubo Bešlić. Kako? Ko je izdao Bošnjake ovog puta? Naime, na tim izborima Lijanovićeva stranka (NSRzB) je ostvarila zapažen rezultat. Imali su 7 vjećnika, isto kao i HDZ, a uz to dobili su i veliku podršku bošnjačkog izbornog tijela. Kako je od tih 7 vjećnika bilo 6 Hrvata, oni su podržali HDZ-ovog kandidata. Ali ipak, na kraju je prohrvatski blok uspio prebrojati 17 ruku, što idalje nije bilo dovoljno. Činilo se da probosanske stranke imaju 18 ruku, ali tada na scenu stupaju domaći izdajnici. SDP, koji je dobio 3 mandata zahvaljujući glasovima Bošnjaka, popušta pod pritiscima HDZ-a, te u zamjenu za stanove, vjećnici SDP-a prodaju svoj glas i ostaju “neutralni”, te tako automatski izabiru Ljubu Bešlića kao gradonačelinka, koji ostaje na toj poziciji narednih 12 godina.

Bošnjaci i ostali kojima drugačiji ne smetaju, ove godine je prilika da promjenite situaciju i da više ne glasate za ove kvazipatriote kojima su lični interesi ispred općih i koji su doveli do toga da jedan Hrvat upravlja svim procesima 47.000 Bošnjaka u ovom gradu. Zato, 20.12.2020. pamet u glavu.

Tekst čitatelja DEBLOKADA.COM

Preporučujemo:

Pašović afirmira islamofoba Markovinu koji je vrijeđao “zamotane” žene, ali i kršćane