ISMIJAVANJE STRUČNJAKA I VJERNIKA! Da li ima razlike između Ivane M. i Hane H.?

U Sjedinjenim Američkim Državama nije lako biti politički analitičar. Ako to nije visoki stupanj obrazovanja u nekim od političkih nauka, onda su to stručni radovi u toj oblasti koji moraju biti verificirani i priznati u politološkim naučnim krugovima. U Bosni i Hercegovini je to lako. Toliko lako da ne morate imati kvalitetnu politološku naobrazbu, ne morate imati niti bilo kakav rad u jednoj od ovih ili srodnih oblasti, niti bilo kakav vidljiv rezultat u analiziranju i predviđanju političkih procesa i rezultata. Čak i uporne tragikomične greške pri analiziranju neće dovesti u pitanje samozaljepljenu etiketu “politički analitičar”.

Tako je i sa nesretnom Ivanom Marić iz Sarajeva. Nije poznato zbog čega je nazivaju analitičarkom kada je ona ništa drugo do jedna vrsta Hane Hadžiavdagić. Jednostavno voli objavljivati statuse i nekakve dosjetke. Bez puno suštinskog i korisnog. Kako Hana promovira životne zablude upakovane u ružičaste boje i šarenilo krpica, tako i Ivana publiku zabavlja vlastitom mržnjom predstavljajući je kao analitiku. Kako je Hana H. vrijeđala žene sa hidžabom, tako i Ivana M. ismijava priznavanje Božije ultimativne moći. Uz to, sada Ivana i ne krije da je politički ostrašćena. A ostrašćenost je pogubna za skoro svaku vrstu objektivnosti koja je fundament za donošenje kvalitetnih analitičkih sudova.

Posljednji izljev mržnje, ali one patološke i agresivne spram onih koji su svima na svijetu uzori, Marić je ponudila ismijavajući uzrečicu “ako Bog da”.

Ukoliko ne bude neke mutacije virusa, i on bude imao sličnu virulentnost uz ove mjere koje se provode, nadati se da bi ako Bog da ova epidemija u Evropi mogla početi da slabi početkom aprila, stav je doktora iz Sarajeva Rusmira Baljića. Upravo ono “ako Bog da” je omalovažila Marić komentarišući da “dobro smo mi ikako živi uz ovakve”stručnjake”.

Marić je, kao što je očito, stava da stručnjak ne može biti vjerujuća osoba, ona koja u sistemu svojih vrijednosti Božije određenje i volju stavlja na prvo mjesto. Tako je ova kvazianalitičarka htjela omalovažiti jednu visokoobrazovanu osobu, šefa jedne od klinika u sarajevskoj bolnici Koševo. Ovakvi prizori iz bh. stvarnosti su krajnje sablasni. Kada jedna starleta pokušava ismijati znanje stručnjaka i teološki koncept vjernika, to nisu ništa drugo do hologrami s planete idiota pred našim očima.

Zaraženost ništavilom odavno su primijetili i oni kojima se Marić lažno predstavljala kao analitičarka:

Sanjin Ćorić je upitao: Ivana Marić, pa zar nije žalosno da ovakvu situaciju koristiš u političke svrhe?

Izudin Smajić je zaključio: Baš je ružno od vas što u negativni kontekst stavljate nečiju izjavu i degradirate njegovu stručnost samo zato što je spomenuo Boga. Ne prestajete iznenađivati biserima iz svoje “analitičke sehare”.

Namir Škaljo je napisao: Šta je sporno u ovom “ako Bog da”? Jer uz svu ovu decenijama razvijanu struku, ipak smo u situaciji, kada je ova bolest u pitanju (ali i mnoge druge), da se i možemo osloniti samo na ovo “ako Bog da” da ćemo ozdraviti ako smo, ne daj Bože, oboljeli. Ali, kome je Bog dalek i stran, teško je takvim ovo i objasniti.

DEBLOKADA.COM


Slična objava:
0