Neuspjelo političko lešinarenje Resula Mehmedovića nad tragedijom u Turskoj

Bilo je pitanje trenutka kada će se oglasiti oni koji na tragediji u Turskoj žele ostvariti političke poene. Očekivano, opozicija u toj državi počela je za žrtve zemljotresa optuživati Recepa Tayyipa Erdogana a u susret izborima ove godine. Ove teze mogu biti opasne za one koji ih iznose, pogotovo kada je cijelom svijetu jasno da ne postoji ljudski sistem koji može biti otporan na ovakve vrste prirodnih nepogoda. Ovo se može okarakterisati kao političko lešinarenje a što može stvoriti kontrafekat.
I u Bosni i Hercegovini je počelo lešinarenje ovog tipa. Resul Mehmedović, iako iz sloja srednje (ne)poznatih osoba u našem društvu, prvi je u BiH zabilježeni slučaj pokušaja zloupotrebe tragedije u Turskoj.

“U Erzinu, gradiću od 42.000 stanovnika, a koji se nalazi u teško pogođenom području u Hataj regiji nije bilo žrtava nakon zemljotresa. Čak nijedna ruševina. Kad su novinari gradonačelnika Ökkeşa Elmasoğlua pitali kako je to moguće? On im je rekao: Držali smo se zakonskih procedura o izgradnji i nismo tolerisali divlju gradnju. Ökkeş Elmasoğlu je na poziciju gradonačelnika izabran 2019. i član je CHP-a”, objavio je Mehmedović i indirektno poručio da tamo gdje su načelnici iz drugih partija mimo CHP-a, da su tamo ljudi stradali.

Vidi se da je Mehmedovićev favorit, načelnik Erzina na poziciji od 2019. godine. Postavlja se pitanje da li su sve građevine u ovom gradu napravljene iza 2019. godine, u mandatu Elmasoğlua? Tačnije, kako su ostale čvrste sve te građevine koje su izgrađene do početka mandata aktuelnog načelnika? Mehmedović kao da tvrdi da su sve zgrade u Erzinu napravljene poslije 2019. godine.
Ovo je primjer koji pokazuje sav besmisao ubiranja političkih poena na desetinama hiljada mrtvih, među kojima su žene, djeca, bebe.