Možemo uraditi zamišljeno

SUŽIVOT

Udruženje „Žene Srebrenice“: Protiv smo dženaza pod NN oznakama

Članice Udruženja „Žene Srebrenice“ ponovo su 11. u mjesecu održali mirno okupljanje u Tuzli. Jučer su, kako ističu, bile na Organizacionom odboru za dženazu 11. jula ove godine.

”Bilo je govora o dženazama pod NN oznakama. Nije usvojena odluka da se obavi dženaza pod oznakama NN. Protiv sam toga da se obave takve dženaze. Ima dosta identifikovanih posmrtnih ostataka, ali porodice nisu dale svoj pristanak za ukop. Bilo bi dobro da daju svoju saglasnost i da se tim žrtvama klanja dženaza”, rekla je Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja „Žene Srebrenice“, javlja Anadolu Agency (AA).

Na današnjem skupu poslana je poruka da se uhapse ratni zločinci i da se ubrza postupak ekshumacija i identifikacija žrtava.

„Uvijek ide sporo i zbog toga mi imamo gotovo svakodnevne aktivnosti. Naš glas se čuje svakog 11. u mjesecu jer želimo pokrenuti institucije da rade svoj posao. Politika nas ne interesuje i molimo političare da nam ne nanose bol i ne usporavaju naš put ka istini i pravdi. Upućujem apel porodicama koje su obaviještene o identifikaciji da potpišu saglasnost i omoguće klanjanje dženaze. Govorim to iz ličnog primjera. I ja sam pronašla jednu bratovu kost, ali sam se odlučila za dženazu. Neka žrtve genocida nađu svoj smiraj, a kasnije, ako se budu pronalazili posmrtni ostaci, radit će se reekshumacije“, poručuje Nura Begović, članica Udruženja „Žene Srebrenice“.

Mirno okupljanje u Tuzli okončano je učenjem Fatihe na Trgu žrtava genocida u centru Tuzle.