REZULTAT BORBE BOŠNJAKA! U Srebrenici dan škole će biti neutralan

U Srebrenici mora biti napravljen ambijent da đaci imaju nesmetanu nastavu, da nisu predmet politizacije i bilo kakvih zloupotreba – rečeno je nakon razgovara predstavnika Općine Srebrenica i rukovodstva tamošnje Prve osnovne škole sa ministricom prosvjete RS-a Natalijom Trivić.

Predsjednik Savjeta roditelja Mirnes Zahirović potvrdio je na konferenciji za novinare da će biti određen jedan datum prihvatljiv za sve narode, koji će se obilježavati kao „Dan škole“, a u školski odbor bit će uključen još jedan predstavnik roditelja bošnjačkih đaka.

-U narednom periodu bit će razmatrane i određene sporne lekcije u vezi s nacionalnom grupom predmeta – rekao je Zahirović.

Načelnik Opštine Srebrenica Mladen Grujičić je rekao da škola ne smije da se politizuje i da se svi problemi, koji se odnose na učenike, trebaju riješiti u školi.

-Srebrenica je osjetljiva opština – rekao je Grujučić i dodao da ne podržava bilo koju diskiminaciju, niti vršnjačko nasilje.

Predsjednik Skupštine Opštine Srebrenica Nedib Smajić je rekao da je ovo bio korektan sastanak na kojem su dogovorene određene stvari te da očekuje da se brzo realizuju.

-Svako rješenje koje dogovimo, Ministarstvo prosvjete RS će podržati – rekao je Smajić.

Ministrica prosvjete i kulture RS-a Natalija Trivić je naglasila da je sastanak sazvan nakon posljednjih dešavanja u Srebrenici, kako bi dogovorili rješenja u korist svih đaka.

-Roditelji su ti koji, sa školom i lokalnom zajednicom, treba da otvore ta pitanja te da se zajednički pokušavaju naći modeli saradnje kako djeca ne bi imala probleme – rekla je ona.

Istakla je da će Ministarstvo prosvjete stati iza svakog đaka i roditelja, bez obzira na nacionalnost.

– Djeca u školi treba da uče, stiču znanja, a ne da budu predmet različitih zloupotreba – istakla je.

Trivić je apelovala na sve u toj lokalnoj zajednici da se traže najbolja rješenja te zamolila predstavnike medija za istinito izvještavanje kada je u pitanju Srebrenica.

Resorna ministrica je istakla da u Ustavu RS piše “da se u školamama tog bh.entiteta izučava jezik srpskog, bošnjačkog i hrvatskog naroda te da se stoga u pedagoškoj dokumentaciji ne navodi bosanski jezik”.

Sastanku su prisustvovali načelnik Opštine Srebrenica Mladen Grujičić, predsjednik Skupštine Opštine Srebrenica Nedib Smajić, vršilac dužnosti direktora Prve osnovne škole Dragi Jovanović, pomoćnica direktora Amela Hadžić, predsjednik Savjeta roditelja Mirnes Zahirović te direktor Pedagoškog zavoda Predrag Damjanović.