CRNOGORSKI SCENARIO! Konaković je pomogao da postratni SDS dođe na vlast u Sarajevu

Elmedin Dino Konaković kritikovao je bošnjačke prvake jer nisu, kako je napisao na svom Facebook statusu, “istinski lideri koji misle na svoj narod”. A da je tako “danas bi svi bili na nogama sa planom kako da se odgovori na aktuelna dešavanja (u Crnoj Gori)”, tvrdi Konaković. I nije poznato kako je Bakir Izetbegović kriv za situaciju u Crnoj Gori u kojoj su tamošnji glasači odlučili da će vlast preuzeti prosrpski blok, a kojem će Dritan Abazović dati odlučujuće skupštinske ruke. Jedno je jasno, napade na Bošnjake i prevrat u susjedstvu, EDK koristi da pokuša ubrati pokoji politički poen. Kada smo već kod Abazovića, predsjednika stranke URA, koji je na udaru dijela javnosti suprotstavljenom srpskom bloku u toj zemlji, treba primijetiti kako se Konaković priklonio srpskom političkom krugu u BiH. Ovo “srpski” ne odnosi se na prostu etničku pripadnost, već na političku devijaciju koja zlupotrebljava upravo taj supstrat.

Srpski politički element, oličen u Peđi Kojoviću, Sabini Čudić, Damiru Nikšiću, Igoru Stojanoviću, Edinu Forti, Segmedini Srni, Damiru Mašiću, Srđanu Mandiću ne bi mogao doći do vlasti u Sarajevu da im se nije priklonio Konaković. Isti onaj svršenik fakulteta za fizički odgoj, koji ukazuje na Abazovića u Crnoj Gori.

Znate li da je Konaković obećao bijeljinskom gradonačelniku Mići Mičiću da će proizvode iz tog kraja prodavati u Sarajevu? Zbog toga ga je posjetio u Semberiji. Da je ostao na vlasti u okviru “Šestorke”, ili da opet dođe do nje, srpski pomagač Konaković, potrudio bi se da proizvode Arkanovih saboraca kupuju žrtve velikosrpske agresije. Zar nije cilj snaga u RS-u da novac crpe iz bogatog Sarajeva? Malo je nedostajalo da to i učine, ali je Konaković sklonjen iz vlasti. O tome da RS zaposli nekog Bošnjaka, naravno da nije bila tema posjete.

Sjetimo se da su Konaković i Edin Forto Banjaluci davali novac žrtava agresije. Kako je bilo mučno gledati kako se grli i ljubi Forto sa gradonačelnikom tog grada. Konaković se svrstao u blok koji je podržao Banjaluku u izboru za evropsku prijestolnicu kulture dok se nadmetala za to s našim Mostarom. Ista ona Banjaluka koja je etnički očišćena, gdje su srušene sve džamije i protjerana nesrpska imena iz naziva ulica. Taj grad je obećao ugostiti zloglasnog nobelovca Petera Handkea. Prijestolnica kulture?

Jedan od ciljeva srpske politike je deorijentalizirati Sarajevo. Nije li to učinjeno organizovanjem parade za šta je Konaković dao odlučujuću političku snagu? Čak je to i Kojović priznao gostujući sa Konakovićem na Face TV. Parada je pokazala da je probijena islamsko-orijentalna ovojnica Sarajeva nečim što je sušta suprotnost željama i uvjerenjima većine njegovih građana, muslimana. Grad poznat po ezanima, munarama, iftarima, somunima, dobio je okupljanje koje mu do pojave Konakovića nije bilo poznato.

Lider Naroda i pravde doveo je i na čelo Televizije Sarajevo Krisitnu Ljevak koja je na 11.7.2019. pustila film kojim se negira i relativizira krivica velikosrpskih oficira za zločine u Srebrenici. Ljevak je u Sarajevo došla iz RS-a, gdje ju je odvela majka bježeći iz slobodnog Sarajeva prema teritoriji pod kontrolom VRS. Slična priča je i sa direktoricom sarajevskog komunalnog preduzeća RAD, Verom Arnautović. I ona je agresiju provela s druge strane, u genocidnom entitetu, u Tesliću se radujući uspjesima VRS. Da ne govorimo o brojnim velikosrpskim kadrovima koji su u to vrijeme zaposleni u kantonalnim organima vlasti.

Tu je i afirmacija lika i djela teroriste Gavrila Principa kroz prenaglašavanje značaja kapelice posvećene njemu i njegovim kolegama.

Ovo je samo dio poteza koji pokazuju kako je Konaković pristao da ojača i učini dominantnim srpski element u Sarajevu. Ovdje ne govorimo o etničkoj pripadnosti i posebnosti, koja ima pravo da nađe svoju eksponenciju i u političkoj snazi. Mislimo na jednu modernu i postratnu verziju SDS-ovske politike koja je agresivno dominantna i svim silama pokušava predstaviti se kao nepogrešiva. A ono što joj je glavna karakteristika, uvijek bošnjačko-patriotski politički faktor etiketira kao prirodno kriminogen i nepopravljivo retrogradan. Bošnjačkim političkim predstavnicima i prvacima u svim sferama, koristeći neke druge formulacije i povode, taj postratni sarajevski SDS, čija su okosnica Naša stranka i Mašićev SDP, pronalazi načina da ih optuži za fundamentalizam i ustaš-fašizam. Uz konkretnu Konakovićevu pomoć.

DEBLOKADA.COM

Preporučujemo:

 

1+