Možemo uraditi zamišljeno

DEBLOKADA

Zašto Azri Ćerimović, Šejli Inkić i Damiru Šakiću smeta nana Fata?

Domoljubi BiH su šokirani! Pitaju se kako se stvorio taj sloj Bošnjaka koji su autošovinistički nastrojeni. Ovaj fenomen je posebno vidljiv kroz komentare na objavu koju čine fotografija posjete Fate Orlović Sarajevu i najava njenog gostovanja u Gradačcu a što je prenijela Facebook stranica Gradačački info portal.

Tako je izvjesna Azra Ćerimović doslovno izvrijeđala nanu Fatu. “Zbog čega dolaze? I šta želite s tim postići? Dobila je to što je tražila i ajde, adio. Koristite ženu u političke svrhe i širite nacionalizam. Ko nju uopšte i dovodi i zašto? Šta je ona, neki naučnik, možda? Investitor? Ovdje je jasno da bi Azra ograničila kretanje heroini iz Konjević Polja pa joj poručuje da se gubi (adio) iz Sarajeva. Čak je ovo Fatino micanje iz Konjević polja nacionalizam za autoricu ovih uvreda. Kako bi bilo Azri da njoj neko u Makarskoj kaže “adio” i da ne smije ući u taj grad gdje je zaposlena kao pomoćna radnica u ugostiteljskom objektu.

Sličnog je stava i Šejla Inkić. Kome je ona zanimljiva? Ko će nju slušati?, pitanje je nastalo zbog najave da će Fata posjetiti Gradačac i obratiti se na tribini u tom gradu. Šejla nije dovoljno tolerantna da prihvati da su heroine mnogima zanimljive te da nije svima uzor Jala brat kao što je njoj.

Pun predrasuda i diskriminacije je i stav Damira Šakića iz Gradačca: Koji će ku*** ona u Gradačcu? Mi živimo normalno svi. Ovaj uvredljivi komentar pokazuje da je za Damira nana Fata problem i da će pokvariti “normalan život tamo gdje se pojavi”. Damiru nisu problem oni koji su joj uzurpirali imovinu, već ona koja je tu nepravdu pobijedila. Bolna je spoznaja da ovakve osobe u Fati vide problem, umjesto inspiraciju.