Možemo uraditi zamišljeno

SUŽIVOT

Majke Srebrenice i Džaferović pozdravili usvajanje Rezolucije o Srebrenici

Skupština Crne Gore usvojila je Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, a Majke Srebrenice su putem društvenih mreža zahvalile susjednoj zemlji nakon ovog značajnog koraka, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Skupština Crne Gore razriješila je večeras dužnosti ministra ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića, negatora genocida u Srebrenici”, objavile su Majke Srebrenice.

Skupština Crne Gore usvojila je večeras rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Za usvajanje rezolucije glasalo je 55 poslanika, protiv je bilo 19, a uzdržano sedam poslanika. Rezoluciju su podržali opozicioni DPS, SDP, SD, LP, BS i albanske partije, dok su od poslanika vladajuće većine podršku rezoluciji pružili Demokrate, URA i Branka Bošnjak iz PzP-a.

Rezolucija, između ostalog, podrazumijeva da parlament osudi i priznaje da se u Srebrenici desio genocid i da je ubijeno više od osam hiljada Bošnjaka.

Tekst rezolucije predvidio je i da se 11. jul proglasi Danom sjećanja na žrtve Srebrenice, da se afirmiše mir i stabilnost i da se pozovu javne institucije da istraže ratne zločine.

Majke Srebrenice su se jučer sastale sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem i reisom Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatom ef. Fejzićem.

Usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Skupštini Crne Gore predstavlja civilizacijski iskorak i neizmjeran doprinos obnovi povjerenja, te jačanju mira i stabilnosti u regionu, ocijenio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

– Zato pozdravljam ovu odluku Skupštine Crne Gore i doživljavam je kao iskren i prijateljski čin – dodao je.

Napomenuo je da je prihvatanje činjenica utvrđenih u presudama Međunarodnog suda pravde i Haškog krivičnog tribunala jedini ispravan put u sagledavanju prošlosti, a suočavanje sa istinom i prihvatanje pravde nužan uvjet izgradnje trajnog mira i zdravih odnosa.