Možemo uraditi zamišljeno

DEBLOKADA

Pašović afirmira islamofoba Markovinu koji je vrijeđao “zamotane” žene, ali i kršćane

Drugog dana 2. Sarajevofesta “Umjetnost i politika” (6.12.2020. g.) gost je bio historičar, pisac i društveno-politički analitičar iz Mostara Dragan Markovina. može se smatrati problematičnom afirmacija ovakve figure, ako se zna da je  Markovina 2012. g. vrijeđao vjerska osjećanja muslimana i kršćana. Njegove mete su bile pokrivene muslimanke i vjernici koji odlaze na misu. Sve je zabilježeno na videu koji se može naći na internetu. Ovdje donosimo transkripciju snimka kako bismo izbjegli psovke koje su čuju na videu:

Ako bih otišao raditi nešto na istočnoj strani (Mostara), bez obzira što smatram da su oni naje*ali bez razloga, taj tradicionalizam islamski, to mi se gadi, iskreno vam moram reći. To u šta su se oni pretvorili, ne svi, ali to stanje su ti vladajući, kao što je ovdje HDZ, tako je tamo taj… Ja ne mogu podnijeti da vidim 2012. godine u mom rodnom gradu nekoga ko je zamotan. Možda sam ja zadrt, netolerantan, kao što ne mogu podnijeti da svi idu na misu. Ide mi na k**ac, govori Markovina u videu.

Ovaj šovinizam, vrijeđanje vjernika i uličarska vulgarnost nije bila smetnja organizator Sarajevofesta Harisu Pašoviću da Markovinu pozove na festival i da mu da prostor u onome što bi treba da bude kulturna scena u Sarajevu. Nije ovo prva konekcija Pašovića i Markovine. U okviru Sarajevofesta 2019. g. ovoj kontroverznoj ličnosti dodjeljena je nagrada ‘Zdravko Grebo’.

Nije ni čudo što Pašović uporno promoviše ovakve tipove. Podjećamo da je Pašović dva dana nakon dženaze u Potočarima 2020. g. poslao šokantnu poruku onima koji se sjećaju svojih ubijenih sinova, svojih najmilijih i svega onoga što su neprijatelji Bošnjaka i BiH počinili:

Mi moramo da napravimo crtu! Mi moramo da počnemo da zaboravljamo, rekao je  Pašović gostujući u jednoj TV emisiji 13.7.2020. g. Dodao je da postoji “teror sjećanja”.

DEBLOKADA.COM

Povezano:

NAROD O PAŠOVIĆU! Radovalo bi me da jednom u životu zaradi marku sa svojih 10 prstića