SDA ŠUTI O IZDAJI! Čović nije podržao reviziju presude protiv Srbije, a sada mu ne smeta negiranje genocida

Kada se ispostavilo da Bosna i Hercegovina nije imala usvojenu odluku o pokretanju revizije presude pred Međunarodnim sudom pravde u slučaju protiv Srbije (i Crne Gore) koju smo teretili zbog neprimjenjivanja Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida, dogodio se jedan od većih udara na tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića. Govorilo se o izdaji interesa BiH i žrtava agresije i genocida.

Suština ove izgubljene bitke iz marta 2017. je da bošnjački član Predsjedništva BiH, bio to Izetbegović, kraljica Elizabeta II, Donald Trump ili Vladimir Putin, nije mogao doći do odluke o reviziji bez još jednog glasa od kolega iz Maršala Tita 16. Stranka demokratske akcije, poznata po blagom i nedovoljno efikasnom odnosu prema agresivnom dijelu javnosti, propustila je ukazati na prave krivce za neuspjeh sa portirnice Međunarodnog suda.

Tadašnji član Predsjedništva BiH Dragan Čović nije htio dati podršku reviziji, što ni sam nije negirao već je i opravdavao. Umjesto uz Izetbegovića, stao je uz Mladena Ivanića i tako donio presudu koja je Srbiju zavijek amnestirala od počinjenja genocida u BiH. U toj situaciji 2 prema 1, Izetbegović nije ništa mogao učiniti. To je suština neuspjeha a ne Izetbegovićevo (ne)upoznavanje javnosti o problemima u ovom predmetu. Uz sve ovo, zabunu je stvorila netačnost da je osnovni problem bila akreditacija agenta BiH Sakiba Softića, a što je registrar suda Philippe Couvreur opovrgao u svom odbijanju aplikacije kažavši da “nikakvu odluku nisu donijela nadležna tijela, u ime Bosne i Hercegovine kao države, u vezi sa zahtjevom za reviziju Presude od 26. februara 2007”. Jasno je ukazano da Predsjedništvo BiH nije donijelo odluku neophodnu za pokretanje revizije. Skoro da je Couvreur išaretio na Čovića koji je prevagnuo na velikosrpsku stranu. Kasnije se ovakvo ponašanje obilo o glavu predsjedniku HDZ-a. Srbija je bez osuđujuće presude, a Franjo Tuđman i vlast Republike Hrvatske iz tog vremena su evidentirani kao pročelnici udruženog zločinačkog poduhvata koji je haški tribunal potvrdio u drugostepenoj presudi HZHB šestorci u oktobru 2017.

Umjesto da istaknu i naglase ovu činjenicu o izdaji partnera iz Federacije, SDA je trpila kritike, vjerovatno i izgubila dio glasova na izborima 2018. jer nije uspjela sabrati 2 i 2, taj rezultat predočiti javnosti i iz dana u dan ga ponavljati. Kako se i sada vidi, ni posljednju izdaju od strane HDZ-a i njihovo stajanje uz negatore genocida, SDA neće znati artikulisati. Naime, delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH odbili su dopune Krivičnog zakona BiH, kojim bi se uspostavila odgovornost za osobe koje negiraju genocid i ratne zločine, a koje je predložio delegat iz Kluba Hrvata Zlatko Miletić iz DF-a. Miletić je predložio da se uspostavi i odgovornost za institucije koje donose odluke o dodjeli priznanja, nagrada i privilegija presuđenim ratnim zločincima ili odluke o imenovanju javnih objekata po pravosnažno presuđenim ratnim zločincima. I ovo će ostati samo jednodnevna vijest koju SDA neće znati rastumačiti, pa će čak morati preuzeti i dio krivice. Pogledajte komentare, vidjet ćete da čitatelji krivnju distribuiraju podjednako, na čitavu vlast (u Domu naroda PS BiH). To je neminovno kada im niko ne objasni ko je htio uvesti, a ko odbio mogućnost da se zabrani negiranje genocida i slično. Kako sve podsjeća na neiskorištenu činjenicu ukazivanja na Čovićevu izdaju i partnerstvo sa Ivanićem.

Pet delegata iz Kluba srpskog naroda (SNSD i jedan SDS) i četiri iz Kluba hrvatskog naroda (HDZ BiH), među kojima je i Čović, glasali su protiv predloženih izmjena. To znači da su Čović i njegove stranačke kolege protiv zabrane negiranja genocida i ratnih zločina, a ne smeta im ni što se studentski dom na Palama zove po Radovanu Karadžiću. Čović i HDZ uz negatore genocida kao i u slučaju uskraćivanja podrške revizije presude protiv Srbije.

Kako sve podsjeća na ‘93.

DEBLOKADA.COM

 

Slična objava:

0