Prvog dana oktobra 2020. godine predsjednik SDA i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Bakir Izetbegović primio je u posjetu ambasadora Narodne Republike Kine u BiH Ji Pinga. Razgovarali su o nekoliko tema. Sagovornici su se dotakli i pitanja suzbijanja posljedica izazvanih pandemijom COVID19, te je tom prilikom Izetbegović izrazio očekivanje da se proizvođač uvezenih respiratora iz Kine izjasni o kvalitetu i spektru primjene proizvoda.

Onda je uslijedilo nešto što je apsolutno izbjegnuto u bh. javnosti. Ambasador Kine dao je izjavu koja raskrinkava čitavu priču oko respiratora uvezenih preko kompanije “Srebrena malina”.

Ambasador Ping je istaknuo da se ova vrsta respiratora koju je nabavila bh. strana u velikom broju koristi širom Kine te da se pokazala veoma efikasnom kada su u pitanju tretmani pacijenata oboljelih od virusa COVID19. On je naglasio da zamjerke na ovu vrstu respiratora nisu imale desetine drugih zemalja širom Evrope i svijeta koje su ovaj proizvod uvezle, te da su sve informacije javne i provjerljive na referentnim web stranicama.

Treba istaći da je portal Deblokada prvi a dugo i jedini pisao o elementima nametnute afere oko nabavke respiratora. Ukazali smo na nedostatke tvrdnji, pronalazili smo čitave ponore u stavovima kreatora i raspirivača afere. Sada ukazujemo na ovo indikativno ponašanje a to je ignoriranje zvaničnih stavova i činjenica kao što su ove navedene u iskazu ambasadora Pinga. Upravo ovakvo agresivno žmirenje i okretanje glave od činjenica, a da ih se ne bi prenijelo do javnosti, možda i najbolje pokazuju koliko su istinoljubivi oni koji stoje iza izmišljene priče o tobožnjem kriminalu i neispravnosti respiratora.

DEBLOKADA.COM

Povezano: