Možemo uraditi zamišljeno

DEBLOKADA

Maloljetnog Mulahusića su slomile slike bebe kojoj su odbijene noge, kupio je uniformu i došao da brani Bosnu

Na društvenim mrežama se pojavila crtica iz biografije Jasmina Mulahusića. Iako za njega govore da je radikal i bot, detalji koji su navedeni možda daju potpuniju sliku o ovoj ličnosti koja je otvorila novo razdoblje u djelovanju medija i utjećanja na javnost. Prenosimo dio njegove biografije koju je na Facebooku potpisao jedan član njegove porodice. Vjerovatno je potez koji je kao maloljetnik povukao, razlog da ga nazivaju radikalnim oni koji su pobjegli od patriotske i ljudske obaveze .

Bio je maloljetan (Jasmin Mulahusić) kada smo na malim ekranima u Luksemburgu gledali zastrašujuće slike rata iz BiH. Nismo mogli pomoći, a psihički pritisak zbog te nemoći je bio zastrašujući. Plakali smo gledajići rušenje Sarajeva, snimci one bebe kojoj su odbijene obje noge su nas dokrajčili. Svrha čovjekova života nije da samo jede i spava, čovjek je mnogo svrsishodnije biće.

Jednoga dana je sa novcem koji je sam zaradio kupio vojno odjelo u obližnjoj američkoj radnji. Stalno je slušao patriotske pjesme i pratio aktualnosti u Bosni. Pomagali smo gdje god smo mogli, slali pakete, organizovali demonstracije protiv rata, okupljanja naših ljudi u salama uz prigodan program, ali sve to nije bilo dovoljno da smiri njegovu savjest.

Usprkos protivljenju roditelja, odlučio je da ide u Bosnu i priključi se Armiji RBiH čim mu se ukazala prilika. Putovao je dugo, danima.

Kada se vratio iz Bosne nakon rata, u nekim evropskim zemljama je bilo kritično stanje zbog opasnosti atentata. Neko ko je išao u rat i vratio se na Zapad je po nekoj logici osoba za ispitivanja. Tako se igrom (ne) prilika našao u sitiuaciji da ga uhapse belgijske vlasti kada je sa komšijom išao u Brisel po halal meso. Tada nije bilo halal mesnica u Luksemburgu te smo se povremeno snabdijevali mesnim proizvodima u briselskim četvrtima gdje su muslimani bili većina. Nakon ispitivanja je pušten na slobodu, ali su neki radikalni i tendenciozni novinarski krugovi pisali neistine tražeći veću prođu (te nebuloze su služile zlonamjernim političko-medijskim krugovima u BiH da Jasminu prilijepe etiketu iako nikada nije kažnjavan i mirno živi život u Luksemburgu te je stekao i njihovo državljanstvo).

Za vrijeme svog boravka u istražnom zatvoru naučio je trećinu Kur’ana napamet. Nekada je neko zlo dobro po nas jer nam se upravo kroz njega otvore putevi znanja i Božije milosti. Tako je i on kao vrlo mlad prošao kroz mnoga iskušenja, ali i stekao mnogo znanja i mudrosti. Njegov pogled na svijet je stoga mnogo zreliji jer iskušenja zaista prekale čovjeka.