Možemo uraditi zamišljeno

DEBLOKADA

Radikal Papić bošnjačku borbu za opstanak poistovjetio sa Memorandumom SANU

Memorandum Srpske akademije nauka i umjetnosti ima nevjerojatno identičnu osnovu kao neki elementi bošnjačkog nacionalizma u nastajanju. Srpski i bošnjački nacionalizam u Bosni i Hercegovini isti samo što im je konačan cilj potpuno drugačiji. Srpski nacionalizam za cilj ima razbijanje Bosne i Hercegovine dok bošnjački nacionalizam čini sve da BiH ostane cjelovita.

Ovo je kazao radikalni ljevičar Žarko Papić gostujući u emisiji na televiziji „O kanal“. Papića još uvijek predstavljaju kao političkog analitičara iako je član SDP-a. Nerijetko sudjeluje na javnim skupovima koje organizuje ova stranka.

Prošle su tolike godine da uvidimo da je našoj javnosti poturan zlobnik koji borbu Bošnjaka za cjelovitu BiH, kao državu svih njenih građana, ali i borbu ovog naroda za ravnopravnost i kažnjavanje nepravdi koje su donijeli agresija i genocid, poistovjećuje sa djelovanjem zloglasne SANU. Dok udruženja logoraša, majke Srebrenice i protjerani poručuju da će sve učiniti da BiH ostane cjelovita, Papić im ovako poručuje da su ti stavovi isti kao i velikosrpski.

Javnost je sličnu zabludu gajila prema Ivani Marić vjerujući da je ona nezavisna analitičarka, kao što su prije tri decenije neki vjerovali da je Radovan Karadžić demokrata jer je tako dao ime svojoj partiji. Još jedna zabluda je kao bumerang došla u glavu naivcima koji su Papićevu rječitost i žar pri iznošenju stavova tumačili kao doboronamjernu želju za korigiranjem politika u BiH.

Zanimljivo je da je Papića u emisiji ugostio dokazani ljevičarski radikal Dragan Markovina. Markovina je 2012. g. vrijeđao vjerska osjećanja muslimana i kršćana. Njegove mete su bile pokrivene muslimanke i vjernici koji odlaze na misu.

Ako bih otišao raditi nešto na istočnoj strani (Mostara), bez obzira što smatram da su oni naje*ali bez razloga, taj tradicionalizam islamski, to mi se gadi, iskreno vam moram reći. To u šta su se oni pretvorili, ne svi, ali to stanje su ti vladajući, kao što je ovdje HDZ, tako je tamo taj… Ja ne mogu podnijeti da vidim 2012. godine u mom rodnom gradu nekoga ko je zamotan. Možda sam ja zadrt, netolerantan, kao što ne mogu podnijeti da svi idu na misu. Ide mi na k**ac, kazao je svojevremeno Markovina.

DEBLOKADA.COM

JALOV SKUP! “Akademici” poručili da treba uvezati dijasporu, ali nisu znali reći kako